2024. április 27. - Zita

Nem lesznek jelentős leépítések

Nem számít jelentős létszámleépítésre a közmédiumoknál az új struktúrára való áttérés nyomán Szalai Annamária, a kormánypárt médiáért felelős szakpolitikusa, aki a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában kedden azt is elmondta: a már elfogadott és a később a parlament elé kerülő médiaszabályokkal "egy felértékelődött, megnövelt szerepű" Magyar Távirati Iroda, profiltisztított televíziók és erősödő civil kontroll képe bontakozik ki.
2010. július 27. kedd 14:35 - HírExtra
Szalai Annamária a műsorban kiemelte: a cél a minőség javulása, nem pedig a tömeges elbocsátás, ilyet senki nem is fogalmazott meg. "Nem gondolom azt, hogy tömegesen el kellene hagyni a közintézményben dolgozóknak a munkahelyüket, hanem egy ésszerűbb munkavégzést, jobb minőséget lenne jó látnunk" - fejtette ki az ORTT Fidesz által delegált tagja.

Rámutatott: a médiatörvénykezés elsőként elfogadott eleme beemelte a közszolgálatot az alkotmányba, ami a közszolgálati intézményeknek jó hír. Véleménye szerint ebből már lehet építkezni. Hozzátette: nyilván a kormánynak az az elképzelése, hogy megerősíti a közszolgálati televíziózást, rádiózást, tartalomszolgáltatást.

A szakpolitikus szólt arról is, hogy a struktúra átalakítására vonatkozó, szintén elfogadott jogszabályt még két elem követi majd: az alapjogokat deklaratív módon megfogalmazó kerettörvény, illetve a részletszabályokat tartalmazó médiatörvény. Ezzel válik majd teljessé az új médiaszabályozás.

Szalai Annamária azon reményének is hangot adott, hogy az új szabályozás még pontosabban rögzíti majd, hogyan lehet teljesen függetleníteni gazdaságilag a közszolgálati médiát az államtól, a hatalomtól. Mint mondta, ez eddig nem így volt, mert a kormány kedvére elvette a pénzt vagy odaadta a pénzt az egyes közszolgálati intézményeknek, attól függően, hogy mennyire állt a szívéhez közel az adott intézmény. "A gazdasági póráz pedig politikai pórázt is jelent" - fogalmazott.

Kitért arra is, hogy a párhuzamosságokat megszüntetik, és csökkentik a vezetői szinteket. Hangsúlyozta: a szerkesztőségek tartalmi önállósága hangsúlyosan megmarad a jövőben is, "de azok a dolgok, amelyek eddig inkább elvonták a figyelmet a tartalomtól, azok kikerülnek egy közös rendszerbe. Így segítik a csatornák munkáját, hogy koncentrálhassanak a megrendelésre, a tartalomra, hogy mi van a televízióban" - mondta a szakpolitikus.

Szalai Annamária azt mondta: az MTI szerepe "felértékelődik", jelenleg ugyanis az MTI "elég szűkös körben" végzi a tevékenységét és "indokolatlanul zártan". A közpénzen előállított híreket ingyenesen kell továbbadni, mert ezek árát egyszer már az adófizetők megfizették. Az új médiában is fontosabb szerepe lesz a nemzeti hírügynökségnek, nem csupán a hagyományos területeken. Több szerepet el kell látnia, mint jelenleg - emelte ki Szalai Annamária.

A szakpolitikus azon az állásponton volt, hogy a televízióknál nem kell párhuzamosságokat fenntartani, hanem tiszta profilokat kell megteremteni. "Nagyon fontos szerepe van a Duna Televíziónak, ezt a jövőben is fenn kell tartani. Nagyon jó lenne, ha a Kárpát-medence televíziója lenne, és azt a szemléletet sugározná, amit kértek a határon túli újságírók és nézők"- hangsúlyozta.

Az összes köztelevíziónak sokkal dinamikusabbnak, élőbbnek kellene lennie a jövőben, az egyes csatornák feladatát pedig a közszolgálati kódexben rögzítik majd. A civil kontroll az új rendszerben értelmet kap majd: a civilek feladata az lesz, hogy a társadalom nagyobb közösségeit reprezentálva megjelenítsék azt, hogy "mit szeretne az a közösség", amelyben élünk - fejtette ki a Szalai Annamária.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását