2024. május 5. - Györgyi

Nyolc népszavazási aláírásgyüjtés ér véget a 7 végén

Nyolc népi kezdeményezés aláírásgyűjtése ér véget augusztus 5-én, ezek közül négy a választással függ össze, egyet pedig a családon belüli erőszak büntethetősége érdekében indítottak útjára. A határidő lejártáig a kezdeményezők aláírást gyűjthetnek még a reklámok hangerejével, a nyugdíjkorhatár 65 évre emelésével, valamint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács összetételének megváltoztatásával kapcsolatban.
2010. július 26. hétfő 15:22 - HírExtra
Az Országos Választási Bizottság nyilvántartása szerint jelenleg 22 aláírásgyűjtés van folyamatban országos népszavazás és népi kezdeményezés tárgyában, ebből nyolcnak - valamennyi népi kezdeményezés - a határideje augusztus 5-én jár le.

Az egyik kérdés, amelyben augusztus 5-éig lehet az aláírásokat gyűjteni, úgy szól: "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre azt, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családon belüli erőszaknak Magyarországon." A népi kezdeményezést benyújtó magánszemély, Halász Pálma a kérdés hitelesítéséről szóló májusi OVB-ülésen emlékeztetett arra, hogy az ENSZ főtitkára 2005-ban féléves határidőt adott a magyar államnak, hogy önálló büntető törvénykönyvi tényállásban szabályozza a családon belüli erőszakot, ám ez azóta sem történt meg.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke az alábbi országos népi kezdeményezés hitelesítését kezdeményezte: "Alulírottak egyetértünk, azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre történő emelését." A kérdést az OVB márciusban hitelesítette, a jogorvoslati határidő lezárulta után ebben a kérdésben is megindulhatott az aláírásgyűjtés, ami augusztus 5-éig tart.

Egy B. Z. monogramú magánszemélynek két folyamatban lévő országos népi kezdeményezése van: az egyik szerint "Kezdeményezzük olyan tartalmú törvény megalkotását, amely szerint a televízió és rádióműsorokat megszakító reklámok nem lehetnek hangosabbak, mint azok a televízió és rádióműsorok, amelyeket megszakítottak."

A másik népi kezdeményezése pedig úgy szól: "Kezdeményezzük a választási eljárásról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében olyan szavazólapot, vagy szavazási módszert kell alkalmazni, amely lehetővé teszi azt, hogy a vakok és gyengénlátók külső segítség igénybevétele nélkül, titkosan tudjanak szavazni."

Két magánszemély - F. J. és G. K. - pedig négy országos népi kezdeményezés ügyében gyűjthet aláírásokat. Az első úgy szól: "Kezdeményezzük, az Országgyűlés tárgyalja meg, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács létszáma a jelenlegi 15 tag mellett további 6 taggal - a bírósági ülnököket képviselő 2 taggal, a választópolgárokat képviselő 2 taggal és a jogtanácsosokat képviselő 2 taggal - kiegészülve 21 főből álljon."

A második úgy hangzik: "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés hozzon létre vizsgálóbizottságot annak kivizsgálására, hogy a Legfelsőbb Bíróság 2/2010. (III.23.) jogegységi határozat meghozatalával összefüggésben a hatáskörileg illetékes állami szervek követtek-e el mulasztást vagy jogsértést a tekintetben, hogy - az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 19 év utáni hatályba lépését követően - a Legfelsőbb Bíróság az említett a 2010. évi általános országgyűlési képviselőválasztások közepén - jogegységi határozattal előírhatta a választási bírósági jogorvoslati eljárás illetékfizetési kötelezettségét."

A harmadik szerint "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tárgyalja meg és hozzon törvényt arról, hogy a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 84. § (2) bekezdésében foglalt választási nemperes eljárás illetékmentes?" A negyedik pedig úgy hangzik: "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt a választási bizottságok jogi személyiségéről."

Az országos népi kezdeményezés támogatására a hitelesített mintapéldánnyal megegyező aláírásgyűjtő íveken lehet aláírást gyűjteni, az aláírásgyűjtő ívet az OVB hitelesíti, a hitelesítést az Alkotmánybíróságnál lehet megtámadni. Az aláírások gyűjtésére két hónap áll rendelkezésre.

Az alkotmány szerint országos népi kezdeményezést legalább 50 ezer választópolgár támogató aláírásával nyújthatnak be, az országos népi kezdeményezés arra irányulhat, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdést az Országgyűlés tűzze a napirendjére. Az országos népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést az Országgyűlés köteles megtárgyalni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását