2024. május 24. - Eszter, Eliza

Népszavazásra kellene vinni az alkotmánymódosítást?

Lövétei István szerint egy megerősítő népszavazás adna valódi legitimitást egy új alkotmánynak.
2010. június 10. csütörtök 16:17 - HírExtra
Az alkotmányjogász annak kapcsán nyilatkozott csütörtökön az MTI-nek, hogy a Fidesz - az ellenzéki frakciók tiltakozását kiváltva - kezdeményezte, kerüljön ki az alaptörvényből, hogy az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges.

Lövétei István kifejtette: a négyötödös, az előkészítő munkába beleszólást kapók körét kitágító szabály a Horn-kormány idején született, konszenzus megteremtését írva elő; e mögött valójában azonban az húzódott meg, hogy az akkori többség vezérkara "nem igazán akart hozzányúlni" az alkotmányhoz.

Ezzel alkalomadtán hivatkozni lehetett arra, hogy nincs meg a négyötödös többség - mutatott rá, hozzátéve: ha ez a rendelkezés fennmaradna, szerinte most sem lenne új alkotmány.

Mint mondta, megérti, hogy az ellenzék ragaszkodik ehhez a jogosítványhoz, de a hatályos szabály fenntartása várhatóan most is ellehetetlenítené az alkotmány-előkészítést.

Kétharmad, négyötöd

Ugyanakkor az, hogy kétharmados szavazati aránnyal változtatható meg az alkotmány, nem biztos, hogy azt jelenti, egy új alaptörvényt kétharmaddal, vagy akár négyötöddel elég megalkotni - ismertette személyes értelmezését az alkotmányjogász, aki szerint megfelelő legitimációt az új alkotmánynak csak egy megerősítő népszavazás adhatna.

Mint mondta, a négyötödös vagy egy kétharmados szabály az előkészítésben önmagában nem demokratikus, vagy antidemokratikus, de abban sem hisz, hogy pusztán a választás után kialakult parlamenti erőviszonyok legitimálnak egy ilyen horderejű lépést.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz másik javaslata szerint az alkotmánybírókat jelölő testületben is kétharmados többség döntene arról, kiből válhat jelölt, míg a jelenlegi szabályok szerint minden frakció egy-egy tagot delegál az ezzel foglalkozó bizottságba, Lövétei István azt mondta: a módosítás nem változtat azon a szerinte alapvetően rossz, eddig is érvényben volt rendszeren, hogy a jelölést a politikai vezérkarok dominálják.

Szerinte bár a politika nem vonulhat ki teljesen a jelölés folyamatából, arra kellene törekedni, hogy csökkenjen a politika erős és közvetlen beleszólása ebbe a kérdésbe.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Márta
2010. június 10. 16:59
Igen, népszavazást kérünk!!! - ha Orbánnak szüksége volt a szavazatainkra, ilyen meghatározó döntésben, választásban is ragaszkodunk a szavazási lehetőségünkhöz!

Orbán úgy látom, már a népe nélkül egyeduralkodói, párt-miniszterelnöki pozicióból diktálná az ügyészséget - diktálja is szerintünk már most is - és az alkotmányhoz is magának vindikálná a döntés jogát

Bolondok voltunk, hogy felültünk a lózungjainak és most lehet hogy munkanélküliek leszünk, dehát nem gondoltuk, hogy ezt szavazzuk meg!!! Nagy nép átverés történt. Hazug királynak kinevezem Orbánt.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását