2024. május 8. - Mihály

Kétszeres népszavazást tartana az MSZP

Helyi népszavazást tartana a debreceni gyógyfürdő és a nagyerdei stadion fejlesztéséhez kapcsolódóan az MSZP azért, hogy ne csökkenhessen a nagyerdei közpark területe - közölte Zsiros Zsolt, a párt városi elnöke hétfőn.
2010. június 21. hétfő 16:17 - HírExtra
Mind a gyógyfürdő, mind pedig a futballstadion fejlesztését szükségesnek tartják és támogatják, de csak akkor, ha az nem jár a Nagyerdő további területeinek körbekerítésével - mondta debreceni sajtótájékoztatóján Zsiros Zsolt. Megítélése szerint elfogadhatatlan a fideszes többségű közgyűlés májusi döntése, amellyel a Debreceni Gyógyfürdő Kft. üzemeltetésébe adta a nagyerdei közpark egy 1,84 hektáros területét. Álláspontjuk szerint nem tudni például, hogy továbbra is ingyenesen lehet-e belépni az említett pihenőparkba.

Zsiros Zsolt kifejtette: ahhoz, hogy a helyi népszavazást napirendre tűzze a közgyűlés, a képviselők több mint egynegyedének aláírása szükséges, ami a debreceni közgyűlés esetében 13 képviselőt jelent. A 12 tagú szocialista frakció vezetői már tárgyaltak az ügyben két helyi civil szervezet, továbbá az SZDSZ két képviselőjével is, azonban mindannyian elutasították a népszavazási kezdeményezés támogatását - ismertette.

A politikus azt mondta, ez a közelgő önkormányzati választások miatt van, szerinte az említett képviselők kampánytémává akarják tenni a kérdést és politikai hasznot akarnak húzni belőle. "A mi véleményünk szerint azonban ez nem politikai kérdés, erről a városlakóknak kell dönteniük" - közölte.

Amennyiben a városi közgyűlés nem támogatja helyi népszavazás kiírását a kérdésben - mondta -, a lakosság körében kezdenek aláírásgyűjtésbe. Reményeik szerint az őszi önkormányzati választásokkal együtt lehet megtartani a helyi népszavazást. Az MTI érdeklődésére Zsiros Zsolt nem tudott pontos választ adni arra, hány aláírást kellene összegyűjteniük, ezt a számot 15-20 ezer közé tette. Ennyi összejöhet - tette hozzá -, ha a város lakói is fontosnak érzik a Nagyerdő sorsát.

Szabó Miklós, az önkormányzat környezetvédelmi bizottságának szocialista elnöke, a népszavazást először bejelentő képviselő elmondta: az a gyanújuk, azért kellett 1,84 hektárt a gyógyfürdőhöz csatolni, hogy ezzel megnyissák az utat egy szállodakomplexum építése előtt. Álláspontja szerint a fürdőfejlesztést a mostani telekhatárok között is meg lehetne oldani, szükségtelen megcsonkítani a város egyik legkedveltebb közparkját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását