2024. április 26. - Ervin

Óriási karmokkal vadászott a dínó

Rettentő karmokkal "felfegyverkezett" dinoszaurusz próbált 75-80 millió évvel ezelőtt két apró emlőst nyakon csípni - az egykori vadászat nyomaira Utah-állam déli részén bukkantak amerikai geológusok, akik a leletről a Geology című folyóirat augusztusi számában számolnak be.
2010. július 25. vasárnap 14:11 - HírExtra
"Négy évvel ezelőtt fedeztük fel a karomnyomokat Utah-állam azon részén, ahol valamikor szélfútta homokdűnék sorakoztak" - magyarázta Edward Simpson, a pennsylvaniai Kutztown University geológusa.

A geológusok felfedeztek egy "karomnyom-készletet", amely 1 méter marmagasságú, 2 méter testhosszú dinoszaurusztól származhatott - olvasható a LiveScience című tudományos hírportálon.

A nyomok a geológusok szerint származhattak a Deinonychus-dinoszaurusztól, azaz a "rettentő karomtól" - az ősgyík arról nevezetes, hogy hátsó végtagjai második ujján szokatlanul nagyméretű sarló alakú karom nőtt. Származhattak a nyomok a "gyors rablótól", a Velociraptortól is - a két lábon járó, tollas húsevő hátsó végtagjain megnagyobbodott, sarló alakú karommal rendelkezett, amelyet a zsákmány megragadására, illetve a fákon való kapaszkodásra használt.

A karomnyomok elhelyezkedése arra utal, egykori tulajdonosuk igyekezett valamit kikaparni a talajból.

A közelben két "fosszílizálódott" föld alatti odút is felfedeztek a geológusok. Amikor a szakemberek összehasonlították az évek során felfedezett más föld alatti vackokkal, rájöttek, hogy a most feltártak méretükből és "komplexitásukból" adódóan, emlősök laka lehetett. A kisebbik egy egérméretű teremtmény "otthonául" szolgálhatott, míg a nagyobbik egy tengerimalac-nagyságú odúja volt.

S hogy miért gondolják a geológusok, hogy az őshüllő gőzerővel ásott, hogy elkapja az emlősöket, nem pedig csak trappolt a homokdűnék között? Mint Edward Simpson megjegyzi, ezek nem szimmetrikusak, mint amikor "gyalogoltak", vagy a fészkük körül gereblyézték a talajt.

"A nyomok elrendezése egyértelműen egy ragadozói tettre utal" - emelte ki a geológus.

Hozzátette: általában nehéz a fosszíliákból megismerni a dinoszauruszok szokásait, "meglesni", hogy miként viselkedtek.

"Ez egyike azon kevés esetnek, amikor tanúi lehetünk vérfagyasztó cselekedeteiknek" - magyarázta Edward Simpson.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását