2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Az MSZP Alkotmánybírósággal terrorizálja a médiacsomagot

Az MSZP az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a médiát érintő törvénymódosítás miatt, ha az "államfő nem teszi meg, ami a kötelessége" és nem kér előzetes normakontrollt.
2010. július 22. csütörtök 17:25 - HírExtra
Mandur László, az MSZP országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, még nincs késő visszavonni az öt elemből álló fideszes médiacsomaghoz tartozó, a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását. Véleménye szerint a Fidesz azért húzta eddig az időt, hogy az utolsó pillanatban, a zárószavazás előtt nagy mértékben átírja a javaslatot, és ehhez kilenc indítványt nyújtott be.

Úgy látja, a zárószavazás előtti módosító indítványok tovább szűkítik a média mozgásterét. Példaként említette, hogy az etikai kódexet (közszolgálati kódexet) nem az Országgyűlés fogadná el kétharmados többséggel, hanem a médiatanács.

Mandur László szavai szerint a módosításokkal együtt még inkább alkotmányellenes a törvényjavaslat. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Alkotmánybíróság több korábbi állásfoglalásában megerősítette: nem lehet sem párt, sem kormány, sem parlamenti fennhatóság alá helyezni a médiát.

Az erről szóló összeállításukat kiosztották a sajtótájékoztatón és Mandur László jelezte: a dokumentumot elküldik Schmitt Pál megválasztott köztársasági elnöknek is, bízva abban, hogy figyelembe veszi annak tartalmát. Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón - ahogy egy korábbi alkalommal is - ismét felmutatott egy szájkosarat, ezzel illusztrálva, hogy szerinte a törvény szájkosarat rak a médiára.

Az ellenzéki képviselő azt mondta az újságíróknak, hogy hamarosan nem a melegtől fognak izzadni, mint most. Úgy fogalmazott: lényegében megszűnik az a sajtószabadság, amiért a rendszerváltás történt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását