2024. május 6. - Ivett, Frida

Akiknek tetszik Orbánék húzása az MSZP-nél

Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata kiáll a kormány mellett, amiért elhárította az IMF és az EU tárgyalócsoportjának azt a követelését, hogy az államháztartás elvárt hiányának tartása érdekében további megszorító intézkedéseket hozzon a lakossággal szemben.
2010. július 21. szerda 09:22 - HírExtra
"A magyar nép nem azért vállalta 1989-90-ben a rendszerváltás minden megpróbáltatását, hogy a korábbi politikai alárendeltségből egy másik érdekszféra alárendelt, másodrangú állama legyen, hanem ellenkezőleg a demokráciát, a szabadságot és az önrendelkezést választotta.

Ennek tudomásul vételét elvárjuk Magyarország minden partnerétől. Így az IMF és az EU pénzügyi köreitől is" - írta Czöndör Gyula, a tagozat elnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
Mint hangsúlyozta: a magyar államháztartási rendszer több évtizeden át fennálló hiányaiért nem a szociális és jóléti kiadások mértéke a felelős, hanem a rossz gazdaságpolitika. "Miközben már két évtizede majd minden kormányzati ciklusban sor került e rendszerekbe való durva beavatkozásra és elvonásra, eközben visszatérő jelenség, hogy a megszorítási politika mindig újabb és még nagyobb hiány gerjeszt" - hívta fel a figyelmet.

Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata szerint a most hivatalban lévő magyar kormány ezt ismerte fel, amikor elhárította az IMF és az EU tárgyalócsoportjának követelését, s a hiány pótlására inkább a nagy pénzügyi szervezetek extra bevételeinek megadóztatását tervezi. A két tárgyalócsoport ezért a tárgyalásokat megszakította és elutazott - emlékeztetett az elnök, aki "felháborítónak és végtelenül cinikusnak" tartja a kormány tárgyalópartnereinek viselkedését.

Annak ellenére, hogy vannak ideológiai és politikai nézetkülönbségek a ma regnáló kormány és a tagozat gazdaságpolitikai elképzelései között, azokat a megismert lépéseit mindenképpen támogatják a mostani kormánynak, amely az államháztartás forrásaiból enyhítene a válság sújtotta emberek szociális problémáin, többek között mentőövet dobna a többszázezer bedőlt lakáshiteles családnak.

A tagozat reméli, hogy "a kormány nem csak ezt a csatát nyerte meg, hanem megnyeri a +háborút+ is e pénzügyi körökkel szemben". E kérdésben az egész nemzetnek egy emberként kell kiállni a kormány törekvései mellett. "Ennek fejében viszont reméljük, hogy az önkormányzati választások után sem történik semmi olyasmi, ami csalódást kelthetne az emberek körében és hiteltelenítené az összes közös erőfeszítést" - olvasható a közleményben.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, frakcióvezetője hétfőn a parlamentben, a tárgyalások megszakítása kapcsán egyebek között arról beszélt, hogy kormánypárti politikusok 42 nap alatt kétszer döntötték be a forintot, vettek ki mintegy 150 milliárdot mindkét alkalommal a magyar költségvetésből.

A szocialista politikus azt javasolta, minél előbb álljon elő a kormány egy olyan tervvel, amely hozzájárul a forintárfolyam stabilitásának megteremtéséhez. Javasolta, hogy vonják vissza pénzügyi és gazdasági tárgyú törvényeket, kezdjenek konzultációt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását