2024. május 13. - Szervác, Imola

MSZP: Orbánék vonják vissza a gazdasági törvényeket

Az MSZP szerint az Orbán-Semjén-kormány akkor viselkedik felelősen, ha visszavonja a pénzügyi-gazdasági törvényeket, és még a nyáron - a realitásokat figyelembe véve - új javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.
2010. július 20. kedd 12:40 - HírExtra
Szekeres Imre szocialista országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az MSZP kész az egész nyarat végigdolgozni és ha kell, támogatják, hogy végig ülésezzen a parlament.

(Az Országgyűlés várhatóan csütörtökön szavaz a kormány 29 pontos gazdasági akciótervének több javaslatát, így a bankadót is tartalmazó, az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvényjavaslatról.)

Az MSZP-s képviselő úgy fogalmazott: a kétharmad nem minden, nem lehet bármit megtenni, mert a józan ész iránti tisztelet és a felelősség fontosabb. Úgy látja: a kormánynak pofonokat kellett elszenvednie ahhoz, hogy ezt megértse.

Példaként egyebek mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság magyar kormánnyal folytatott tárgyalásai után kiadott nyilatkozatokat említette.

Szekeres Imre szerint lehet nemet mondani az IMF-nek, "lehet a vonat elé is lépni és vállalni a következményeket".

Az ellenzéki képviselő hosszan idézett az Európai Bizottság közleményéből, ami - mint mondta - udvariasan fogalmazza meg, hogy amit a magyar kormány tesz az átgondolatlan és nem támogatható.

Kitért arra: a tárgyalások megszakítása következményekkel jár, de nem az a gond, hogy a következő hitelrészletet nem hívhatja le a kormány, hanem az, hogy a Magyarország iránti bizalom veszélybe került.

Jelezte, ennek a következménye a forintgyengülés, és ez hat ki minden hitellel rendelkező családra, az államadósság növekedésére, ami pedig az állami, illetve az önkormányzati szolgáltatásoktól veszi el a pénzt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy devizában felvett hitel húszezer forintos törlesztőrészlete most akár négyezer forinttal is magasabb lehet, mint korábban.Szekeres Imre leszögezte: az MSZP nem a bankokat támogatja és nem a jegybankelnök fizetését védi, hanem azt akarja megakadályozni, hogy a bankadót az emberekre terheljék, mivel az erről szóló törvényjavaslatban ez nincs benne.

Úgy fogalmazott: a Fidesz arra játszik, az emberek elsőre nem ismerik majd fel, hogy a bankadót is nekik kell megfizetniük.

Véleménye szerint valójában azért kellenek a megszorítások, mert a kormány költekezik és maga gerjeszti a hiányt, amit a bankadóval akar betömni. Leszögezte: nincs szükség adóemelésre, ha a kormány nem növeli a kiadásokat a tervezettekhez képest.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. július 20. 13:18
Pont az mszp beszél a felelősségről?

Miattuk kerültünk olyan helyzetbe, hogy az IMF segítségére szorultunk.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását