2024. május 4. - Mónika, Flórián

Megmérgezték az elnököt?

Veszélyes az elnökök élete, különösen ha forradalmárok is - gondolhatta magában Evo Morales, Bolívia baloldali államfője, amikor múlt héten titokzatos célozgatásokkal riogatta kilencmilliós népét. Az elnök azt sugallta, hogy életére törtek és súlyos gyomor-bélhurutját mérgezés okozta.
2010. július 19. hétfő 18:03 - HírExtra
Bár a dél-amerikai ország első megválasztott indián elnöke, akinek számos hatalmas és gazdag ellenlábasa van, a méreg szót ki sem ejtette a száján, gyanúja felől semmi kétséget nem hagyott: "Nagyon furcsának tűnik számomra mindaz, ami velem történt, és ki fogják vizsgálni. Valami nagyon különös történt velem, meg vagyok lepve, és nagy fájdalmaim voltak".

A rejtélyes megbetegedés az egyébként hihetetlenül szorgos és fáradhatatlan Moralest négy napra ledöntötte a lábáról. A hasi görcsökkel és émelygéssel járó gyomorbetegség első tünetei után egy La Paz-i kórházba vitték, ahol a szocialista Kubából érkezett orvosok gyógyítanak. A "kubai testvérek" szérummal kezelték, diétát írtak elő számára, és hazaengedték - mondta az elnök. Négy nappal később az 50 éves államfő azt bizonygatta, hogy "újra a régi" és úgy érzi magát, akár "egy 15 éves".

A vizsgálat nagyon diszkréten zajlott. A Quemado elnöki palota és az elnöki rezidencia hat szakácsát az egyik minisztériumban hallgatták ki. Elbocsátásról vagy letartóztatási parancsról nem szólnak a hírek. A kubai orvosok annyit közöltek, hogy a gyomorpanaszokat baktériumok okozták. Ez arra sarkallta az elnöki hivatal vezetőjét, Oscar Cocatót, hogy kizárja a merényletet. "Nem szándékos károkozás volt" - vélekedett. Álvaro García Linera alelnök azonban rögtön ellenkezett. "Az elsőre bakteriális fertőzésnek diagnosztizált betegség egyetlen lehetséges okát sem lehet elvetni" - jelentette ki Morales helyettese.

Nehéz felmérni, mennyire van ténylegesen veszélyben a bolíviai elnök. Morales 2006 januárja óta irányítja az országot és nagy népszerűségnek örvend. Tavaly decemberben a szavazatok 64 százalékával erősítették meg tisztségében. A sokáig mellőzött földműveseket, elsősorban az indiánokat a jómódú városi lakosság költségére támogató irányvonalával azonban ellenségeket is szerzett. Államosítási politikája szintén tiltakozást keltett. A kormány tavaly áprilisban is Morales elleni merényletkísérletről beszélt, miután egy Santa Cruz-i szállodában a biztonsági erők terrorellenes egysége agyonlőtt három külföldit, a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Két állítólagos cinkosukat, a szintén szovátai, de magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot letartóztatták. A "külföldi zsoldos csapat" az elnök meggyilkolását tervezte - állította a bolíviai kormány.

Gyanakvása talán onnan ered, hogy közéleti pályája korai éveiben a kokacserjét termesztő földművesek vezetőjeként Moralesszel nem egyszer csúnyán elbántak. A rendőrség kábítószer elleni részlege egy ízben súlyosan bántalmazta, és Gonzalo Sánchez de Lozada volt elnök (1993-1997) alatt kétszer bebörtönözték.

Sok hatalmasság kényes egyébként az étkezésre és tart a méregkeverőktől. George W. Bush volt amerikai elnök is mérgezésre gyanakodott, amikor 2007-ben a németországi Heiligendammban, a Nyolcak csúcsértekezletén Moraleshez kísértetiesen hasonló módon harcképtelenné vált. Morales szoros szövetségese, Hugo Chávez venezuelai elnök pedig a napokban exhumáltatta Simón Bolívar földi maradványait, mert úgy gondolja, hogy a nemzeti hős 1830-ban nem tüdővészben halt meg, hanem megmérgezték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását