2024. május 5. - Györgyi

Új stadion Budapesten

A Puskás Ferenc Stadion helyén épülő nemzeti futballpálya az ígéretek szerint megépül, ám konkrétumokat egyenlőre az illetékesek sem tudnak mondani. Lássuk, mi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium álláspontja!
2010. július 14. szerda 12:01 - Győry S. József
Akik ingyen vállalnák

Persze nem az új stadion felhúzását, hanem a megvalósítási terv elkészítését. Pintyőke Marcell, a KÉSZ Holding Zrt. kommunikációs igazgatója portálunknak adott korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy azért tették ezt a nemes felajánlást az MLSZ és a kormány felé, mert a futballt kiemelten magyar ügynek tartják.

"Úgy látjuk, hogy elérkezett ez az idő. Ám magyar ügyet, magyar összefogást csak magyar cégek tudnak megfelelően kiszolgálni. Mindenki tudja, hogy rengeteg pénz kell a focihoz, ez hiába volt meg eddig is, a hozzáállás és az akarat nem volt megfelelő" – fogalmazott az igazgató, aki most látja alkalmasnak az időt egy közösség összetartó erőként is szolgáló stadion megépítésére.

MLSZ


Így épült
A helyszínen hét üzemben gyártották előre az elemeket, köztük a 20-24 tonnás vasbeton gerendákat. 664 ezer köbméter földet mozgattak meg, 84 nagy építőgép dolgozott az építkezésen, daruk, mozdonyok, exkavátorok, szállítószalagok, úthengerek és betonkeverők. A munka során 45 ezer köbméter betont, 2,5 ezer tonna betonvasat dolgoztak be, 24 ezer tribünelemet és közel 15 ezer lépcsőelemet helyeztek el. A világításhoz és az eredményjelző berendezésekhez 18 ezer izzóra volt szükség, 150 ezer folyóméter vezetéket építettek be. A költségek akkori áron 160 millió forintot tettek ki. A stadiont a szocreál építőművészet jegyében munka közben is majdnem áttervezték, de ez pénz- és időhiány miatt végül elmaradt.
Pajor Gyulai László, a Magyar Labdarúgó Szövetség munkatársa közölte, hogy hiába van nagy szükség egy új, korszerű stadionra, megépítése állami szándék és pénz nélkül biztosan nem fog megvalósulni.

NFM

Szerkesztőségünk felkereste a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, kérdéseinket e-mailben juttattuk el hozzájuk.

Miért szükséges egy új stadion megépítése?

A Budapesti Olimpiai Központ fő létesítménye a Puskás Ferenc Stadion. Az építmény állaga jelentősen leromlott, a stadion lelátójának felső karéja életveszélyes, a nagyközönség elől elzárt terület. A stadion nem csak állagában, sporttechnológiailag is elavult, a nemzetközi elvárásoknak és előírásoknak már nem felel meg, világversenyek lebonyolítására sem alkalmas.

Mekkora költségből épülne fel a létesítmény?


A Puskás Ferenc Stadion és Létesítményei rekonstrukciója kapcsán 2008-ban műszaki megvalósíthatósági tanulmány készült, ennek alapján az 50 ezer fős stadion építési költsége 2008-as áron 50 milliárd forint.

Mi lesz a Puskás Ferenc Stadionnal? Lebontásra kerül, vagy egy komoly felújításon esne át?


A műemlékvédelem alatt álló épületrészek - ilyen a pilon sor - megmaradnának, a többi épületrész megújulásával pedig lehetővé válna a jelenleg a Budapesti Olimpiai Központ keretében működő sportágak edzési, felkészülési lehetőségeinek világszínvonalon történő kiszolgálása.



Mikorra épülne fel a létesítmény?

Bár a rekonstrukcióról szóló beszámolót az Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottsága 2008. december 4-én tárgyalta, és egyhangúlag támogatta, a projektet bizonytalan ideig felfüggesztették. A rekonstrukció kiemelt projektként történő elfogadtatásának egyeztetése folyamatban van.

A szükséges plusz

Egy minisztériumhoz közeli forrásunk szerint, ha zöld utat kap a rekonstrukció, és amennyiben a megvalósításához szükséges pénzügyi, műszaki feltételek rendelkezésre állnak, úgy a konkrét kivitelezési munkálatok 22-26 hónapot vennének igénybe.

Kíváncsiak vagyunk, hányat kell még aludni a hőn áhított és valóban szükséges terv megvalósításáig.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását