2024. április 29. - Péter

Lesz jövőre agrártámogtás?

A jövő évi agrártámogatások 80 százalékát - mintegy 200 milliárd forintot - előlegként, még ebben az évben megigénylik az Európai Uniótól a vihar okozta belvíz-, illetve árvízkárokra - emelte ki a kormánynak a magyar termelőket segítő intézkedései közül Fazekas Sándor csütörtökön Kaposváron.
2010. július 8. csütörtök 15:31 - HírExtra
A vidékfejlesztési miniszter - Magyarország egyetlen cukorgyárának udvarán tartott sajtótájékoztatóján - közölte: a tárca számára fontos célkitűzés az, hogy a magyar termelőket segítse, a magyar fogyasztók érdekében járjon el.

"Somogy megye és Kaposvár azért is fontos a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság számára, mert itt igazán kiváló termelési hagyományok vannak, és ehhez olyan feldolgozó iparok társulnak, amelyek a magyar élelmiszereket magas feldolgozottsági szintre hozzák, ismertek országosan és határainkon túl is" - fogalmazott.

A cukorgyár jelentőségéről szólva a miniszter úgy fogalmazott: "nagyon fontos érték az ország számára, hiszen a cukoripar jelene és jövője is ezen a cégen múlik". Az pedig, hogy bioenergiát hasznosítanak, külön öröm számára - tette hozzá, azt ígérve: minden segítséget megadnak ahhoz, hogy ez az iparág, és maga a gyár is eredményes legyen.

Nagyon fontos célkitűzés az is, hogy az emberek asztalára jó minőségű, egészséges élelmiszerek kerüljenek - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: ennek érdekében támogatta a kormány az élelmiszerek másodlagos vizsgálatát, és ezt szolgálja az az intézkedés is, amellyel felszabadították a helyi értékesítést, illetve feldolgozást. A termelőket arra bíztatta, hogy minél magasabb szinten feldolgozott termékekkel jelenjenek meg a piacon, a vásárlókat pedig arra, hogy vegyenek magyar termékeket, mert ez a magyar vidék megélhetését szolgálja.

Gelencsér Attila, a somogyi közgyűlés fideszes elnöke a sajtótájékoztatón rámutatott: "sikeres megyéről itt nálunk addig nem beszélhetünk, amíg az agrárium válságban van". Ezért "első számú kitörési pont" az agrárium megerősítése - fogalmazott, amelyhez reményei szerint hozzájárulnak a kormány e területet érintő intézkedései.

A közgyűlés elnöke közölte: a megyében keletkezett egymilliárd forintos agrárkárok enyhítéséhez kért segítséget a minisztertől, amelyre ígéretet kapott.

Szita Károly (Fidesz), Kaposvár polgármestere elmondta: a város két, alternatív energiát hasznosító beruházásának a tervét ajánlotta a miniszter figyelmébe. Az egyik pályázatuk egy 450 férőhelyes kollégium alternatív energiaellátásáról szól, a másik pedig arról, hogy a cukorgyár által megtermelt biogázzal fűtik a városi fürdőt, amely éves szinten 35 millió forint megtakarítást jelent.

Fazekas Sándor első hivatalos vidéki útján a cukorgyár után a húsüzemben kaposvári élelmiszeripari kis - és közép vállalkozások vezetőivel találkozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását