2024. április 29. - Péter

"A kormánynak fel kell hagynia a felelőtlen gazdaságpolitikával"

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy felelős és átlátható gazdaságpolitikát folytasson, lépjen fel a banki magatartási kódex gyakorlatban történő betartásáért és támogassa az árfolyamingadozást csökkentő spekulációs adót - jelentette ki Scheiring Gábor országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.
2010. július 2. péntek 15:15 - HírExtra
Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy miközben a forint árfolyama a svájci frankhoz képest összeomlóban van, a kormánypártok szakpolitikusai csak őszre ígérik a segítséget a devizahiteleseknek - mondta a párt gazdaságpolitikai szóvivője, hozzátéve: "a kormánynak érdemi lépéseket kell tennie a forint árfolyamának stabilizálására és a devizahitelesek helyzetének kezelésére".

A politikus szerint a devizahitelesek helyzetére nem létezik egyszerű és gyors megoldás, ezért pártja azt sürgeti, hogy egy érdemi, komplex programot dolgozzanak ki. Ehhez fel kellene állítani egy bizottságot a bankok, az érdekképviseleti szervezetek, a kormány és a pártok delegáltjaiból, illetve független szakértőkből - fejtette ki.

A kormány azt ígéri, hogy 200 milliárd forint bevételt hoz a bankadó, de ennek az adónemnek a hatékonysága bizonytalan - nyilatkozott Scheiring Gábor. Az LMP inkább azt javasolja, a kormány arról tárgyaljon a bankokkal, vállaljanak szerepet a devizahitel-átváltási programban ahelyett, hogy "egyszeri sarcot" vezetnének be velük szemben.

A párt szerint a kormánynak érdemi lépésekkel újra kellene szabályoznia a magyar pénzügyi szektor működését, amely az elmúlt években a legjövedelmezőbb volt az EU-ban, miközben nem juttat hiteleket a helyi gazdaság fejlesztésére, hanem kiviszi a tőkét az országból, ami a munkahelyteremtést sem szolgálja.

A nemzetközi piaci szereplők egymás viselkedését erősítve menekülnek a térségből; ezeket a rövid távú pénzmozgásokat sújtaná az LMP által javasolt spekulációs adó. Ez az adónem nemzetközi bevezetése esetén alkalmas eszköz lehet arra, hogy stabilizálja a piacokat, és javulhatna a helyi kis- és közepesvállalkozások erőforráshoz jutása - fűzte hozzá.

Scheiring Gábor kitért arra is, hogy a kormány csak szavakkal elkötelezett az idei 3,8 százalékos, illetve a 2011-es 3 százalékos hiánycél tartása mellett, hiszen a fideszes képviselők olyan módosítást terjesztették be az államháztartási törvényhez, amely rendkívüli mértékben szűkítené a költségvetés feletti nyilvános, parlamenti ellenőrzés lehetőségét. Az LMP ugyancsak kifogásolja a kormánypárti képviselők szavazataival elfogadott vagyongazdálkodási törvénymódosítást is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását