2024. május 19. - Ivó, Milán

Veszélyben a könyvek

A könyveket egyszerűen elsöpörhetik az újabb és újabb műszaki újítások és a mozgóképek, amelyek az írott szavaknál ma már sokkal jobban megragadják a fiatalok érdeklődését - figyelmeztet Tom Stoppard brit drámaíró.
2010. június 27. vasárnap 07:45 - HírExtra
"Az írott szóra ma már nincs akkora igény, mint az én diákkoromban volt, vagy mint amikor a tanárok még csak tanítgatják a szavakat a kicsiknek" - idézték a lapok Stoppardet, aki pályája során televíziók és rádiók számára is írt darabokat, illetve forgatókönyveket. Szerinte a mai gyerekek egy olyan korban élnek, amikor a mindenfelől érkező mozgóképek elsőbbséget élveznek a nyomtatott betűkkel szemben.

Stoppard a walesi herceg által létrehozott oktatási alapítványnak tartott előadásán azt is elmondta, hogy a humán tantárgyak oktatása is jelentősen háttérbe szorult a természettudományok előretörése miatt.

"Volt egy időszak, úgy 30 vagy 40 éves koromban, amikor úgy érezték, hogy a természettudományok oktatása lemaradt, márpedig ez egy olyan terület, amely minden ember életére jó hatással lenne. Azóta viszont egyre jobban aggódunk a humán tudományok elhanyagolása miatt, és ez különösen a felsőoktatás területén okoz hatalmas problémákat" - magyarázta.

A Rosencrantz és Guildenstern halott, valamint Az igazi című színművek írója szerint a fiatalok ma már sokkal átfogóbb tananyagból válogathatnak, beleértve a fiatal szerzőket és drámaírókat, ugyanakkor arra is több energiát kell fordítani, hogy vonzóak legyenek ezek a tantárgyak.

"Azért támogatom a humán tudományokat és azok oktatását, mert bár ezeknek a tantárgyaknak a sikerességét nem lehet számadatokkal mérni, mégis alapvető fontosságúak az oktatás minden területén" - tette hozzá Stoppard.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását