2024. április 29. - Péter

Kínáé a világ második leggyorsabb szuperszámítógépe

A dél-kínai Sencsenben (Shenzhen) található Nebulae elnevezésű szuperszámítógép a világ második leggyorsabb rendszere - derül ki a szuperszámítógépek Top500-as listájából. A félévente megjelenő rangsor szerint a kínai gép az amerikai Energiaügyi Minisztérium Oak Ridge-ben található Jaguar szupergépe mögé sorakozott fel.
2010. június 1. kedd 12:51 - HírExtra
A szuperszámítógépeket elsősorban olyan komplex műveletekre használják, mint az időjárási rendszerek modellezése, nukleáris robbanás szimulációja vagy a sugárhajtású repülőgépek tervezése.

A világ leggyorsabb számítógépe másodpercenként 1,759 petaflops, azaz másodpercenként 1759 billió lebegőpontos művelet elvégzésére képes. A flops elnevezés az angol Floating point Operations Per Second, vagyis a másodpercenkénti lebegőpontos műveletek számát jelenti, a peta előtag a 10 a tizenötödiken hatványt jelöli.

Az 1,271 petaflops sebességű sencseni gépet a kínai Dawning Information Industry építette, a felhasznált processzorok azonban az amerikai Intel és Nvidia termékei.

A Nebulae maximális elméleti számítási teljesítménye szerint azonban már megfordul a rangsor, mert a kínai gép 2,98 petaflops sebességre képes, míg az amerikai Jaguar 2,3 petaflops sebességű.

Ez az első alkalom, hogy a leggyorsabb gépek 10-es listájába két, az 500-as listába pedig összesen 24 kínai gép került. Ezzel az ázsiai országban található gépek a világ szuperszámítógépei számítási teljesítményének 9,2 százalékát adják.

Európa leggyorsabb gépe, a német Jugene 3,4 gigaflops teljesítménnyével az ötödik helyre került.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását