2024. május 17. - Paszkál

Meglátni és megszeppenni?

Megesett már veled, hogy a kulcsod, táskád, telefonod és az egész lényed a földön hevert, mert a szerelem nyila mellbevágó élményben részesített? Hogy rózsaszínfelhők lepték el az eget, miközben egy pillant töredéke alatt Ámor nyila hullott alá az égből?
2010. június 26. szombat 17:45 - Tóth Szilvia
Szerelem első látásra egy kiváltságos „élmény”. Van, akinek életébe többször is bekopogtat, míg mások a fogalom létezésében sem hisznek. Biológiai csalódás vagy megtévesztett racionalizmus, amikor a szív erősebben kalapál, a pulzus megemelkedik, az arc kipirul, s száz apró lepkécske járja megzabolázott táncát valahol a vastagbél és a gyomorszáj között?

Talán. Igen! Nem?


Köztudott tény, mi nők gyorsabban és sokszor elhamarkodottabban reagálunk a külvilágra. Felkapjuk a vizet, hisztizünk, szomorkodunk egy ki nem mondott szó végett, vagy éppen előre látóan örülünk egy kedves megjegyzésnek. De gondoltad volna, hogy mi pár másodperc alatt beazonosítjuk a közelben lévő tesztoszteront, míg a teremtés koronái, akár fél percet is kérnek szívüktől-agyuktól, hogy tudatosítsák, a közelben ösztrogén bomba készül aktivizálódni?

Ha valóban csak kémia, amit az agy produkál első pillantásra, akkor a később egymás mellett eltöltött pillanatok is vegyi anyagok összekeveredésén alapulnak? Nő és férfi ősidők óta egymás ellentétei, még is eme páros nélkül nem lenne ma téma a szerelem. Kiegészíteni egymást. Ez itt a jelszó? Ezért teremtetett Ádám mellé Évát társként? Használati útmutató híján azonban nehéz eldönteni első pillantásra ő lesz-e a párom, avagy odébb kell válogatni, míg a kiválasztott gyümölcsért végül fizetni is szándékozunk.

Több nő is a szemre esküszik. Míg vannak, akik a hangra, mások az ajak ívére, s talán ezek vagyunk többen, úgy együtt a kisugárzásra. Elvégre a szerelem első látásra pont azt jelenti. Csak meglátom és érzelmet táplálok iránta. Nem kellenek szavak baritonhangzással, szikrákat lövellő zöld szempárok, vagy félisten mivoltra emlékeztető kocka has. Tiszta matematika: két egymás számára vonzó ember szorzata = szerelem a négyzeten.

Ahogy oly sokan állítják: létezik az első benyomás, s vele együtt létezik az a kellemes bizsergés a szív környékén. Ekkor viszont nem orvoshoz, maximum szerelemdoktorhoz tanácsos fordulni. Semmi gond a ketyerével, csupán valaki a régi motort egy kicsit beolajozta sármjával és mosolyával. Ha valóban átélhető az első látásra beleesni a verembe szituáció, akkor miért kell szelektálnia a természetnek ezt a csodálatos lehetőséget?

Az a bizonyos erdő


A feromonok a hibásak?
*A feromon az élőlények által kibocsátott természetes kémiai anyag, mely ösztönös reakciót vált ki a feromont kibocsátó egyedből és a körülötte lévő egyedekből. A feromonok sok ezer év óta segítik az állatvilágon belüli és az emberek közötti kommunikációt. Az emberi evolúció során a színlátás illetve a beszéd kialakulása lassan háttérbe szorította a feromonok szerepét a kommunikációban, az állatvilág számára azonban továbbra is ez az egyik legmeghatározóbb kapcsolattartási és viselkedés szabályozó forma. Ezek a természetes kémiai vegyületek felelősek többek között a szexuális viselkedésért, a fajtatársak és ellenségek azonosításáért, a veszélyhelyzetről és a biztonságról történő tájékoztatásért, az éhségérzet kialakításáért, illetve a félelemérzetről történő tájékoztatásért. A halak számára is ez a legáltalánosabban használt kommunikációs forma. A halak a végbélben termelik a feromonokat, amik onnan a vízbe, majd a szaglószerven keresztül az agyba kerülve befolyásolják saját és társaik viselkedését. Sokhelyütt árulnak feromon tartalmú parfümöket, de a fenti kutatások alapján is látszik, hogy önmagában csak az illat még kevés a boldogsághoz.
A szakértőket máig foglalkoztatja a kérdés, mitől választunk ki valakit első szempilla rezegtetést követően, míg másokat intézünk el egy pislantásnyi idő alatt? A megoldás az agyban keresendő. Receptorainak köszönhetően azonnal elméleteket gyártunk. Illik-e hozzám, tetszik-e amit látok, s vannak, akiknél a fantázia még mélyebb és ösztönösebb rétegbe süllyed. Összehasonlítottunk a fejünkben gyártott Barbie és Ken figurával a megpillantott személyt, s egy gyors egyeztetés után vagy megtaláltuk az álmunkban már megismert szerelmet vagy újra kell indítani a rendszert a reset gomb segítségével.

Móni munkája során rengeteg emberrel találkozik. Több éve ápolónőként dolgozik egy kórház intenzív osztályán. Szerinte nemhogy létezik, de ő át is élte a szerelem első látásra szindrómát.  "Csodálatos érzés. Nem olyan, mint mikor sokáig ismerkedtek, s egyszer csak bumm, rádöbbensz szereted, hiszen ezt most kivételesen egyből tudod. A rizikófaktor egyértelműen sokkal nagyobb. Mert, mi van, ha a másik megjátssza az érzést? Nem tudjuk leellenőrizni. Így ez játék a tűzzel”

Ha tippeket szeretnétek, hogyan lehet bilincs nélkül láncba verni a másik nemet, hát figyeljetek! A nyár beköszöntével szinte bármely újságosnál lehet kapni szerelemvakcinával ellátott kiadványt. Ha elfogyott volna, esetleg sürgősen kellenek a tippek, megosztok veletek néhányat!

Csábítónak akarsz tűnni, akkor piros színben kell szambáznod, mert ez fejezi ki legjobban, szabad préda vagyok, hát boncolgass csak! Ha nem szereted ezt a színt, se csüggedj! Vegyél egy fahéj vagy vanília illatú parfümöt, testpermetet, testápolót és nyert ügyed van. A két illatot a férfiak a szerelemmel kapcsolják össze. Így ha nem jön be a dolog is volt, ami megédesítse a napod! De ha tutira akarsz menni csak a mosolyoddal tudod irányítnai a dolgokat. Ha a vakító fehérség őszintének hat a vörös szív és észvesztő zakatolásba kezd. Műmosolyért pedig csak pace maker jár!

Egy felmérés kimutatta, hogy 493 emberből mindössze tizenegyen részesültek a pillanat tört része alatti szerelemben. Képtelenek vagyunk hinni és beismerni, ezért inkább maradunk az meg-és kiismerésnél, illetve a jól bejáratott puhatolózásnál? Közismert tény, hogy az átlag nem szeret orosz rulettet játszani, amikor nyugodtan és megfontoltan is lehet pókerezni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását