2024. június 1. - Tünde

Ha a férfi izzad, a nő gerjed

Amerikai kutatók női önkéntesekkel egy, a férfi verejtékben található vegyületet szagoltattak meg, és megállapították, hogy a nőkben emelkedett egy fontos hormon szintje, és ezzel együtt fokozódott a nemi vágy, valamint fölgyorsult a szívritmus.
2007. február 8. csütörtök 10:01 - Hírextra
A Berkleyben lévő California Egyetem kutatói a férfiak egyik kémiai jelzőanyagát, az androsztadienon hatásait vizsgálták. Ez a pézsmaillatú tesztoszteronszármazék a férfi verejtéken kívül megtalálható még a nyálban és az ondóban is.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy e vegyület szaga befolyásolja a nők hangulatát, nemi és fiziológiai izgalmát és agyi aktivitását. A hormonokra gyakorolt hatása tisztázatlan volt.

A kutatók 48 Berkeleyben tanuló egyetemista lányt (átlagéletkoruk 21 év volt) vontak be a kísérletbe, és megmérték a nyálukban a kortizol hormon szintjét. Ez a stressz és egyéb hatásokra termelődő hormon többek közt hozzájárul a megfelelő éberség és a jó közérzet fenntartásához. Ezután az önkéntesek 20-szor beleszippantottak egy androsztadienont tartalmazó edénybe, majd ismét megmérték a kortizolszintjüket.

Az androsztadienont szagoló nők kortizolszintje nagyjából 15 percen belül megemelkedett, és akár egy órán át is magas szinten maradt. A nők – a korábbi kutatási eredményekkel összecsengően – jobb hangulatról, fokozottabb nemi vágyról is beszámoltak, valamint vérnyomásuk, szívritmusuk és légzésfrekvenciájuk is növekedett.

Ugyanez nem volt megfigyelhető a kontrollkísérletben, ahol élesztőt szagoltattak a nőkkel.

A Journal of Neuroscience-ben megjelent tanulmány az első, amely kimutatta, hogy egy ember által kiválasztott specifikus vegyület szaga közvetlenül befolyásolja a hormonszintet. A kutatást vezető Claire Wyart szerint azonban nem kizárt, hogy a verejtékben lévő más kémiai anyagoknak is van ilyen hatásuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását