2024. április 28. - Valéria

Az évszázad lehetősége?

Szeretne a vendéglátásban-turizmusban dolgozni? Vagy már dolgozik és nincsen ideje a tanulásra? Van megoldás: Molnár Károlytól megtudtuk a részleteket.
2010. június 17. csütörtök 16:52 - Győry S. József
Értesüléseink szerint aláírt egy online oktatás terén igen fontos szerződést. Miről van szó?

Egy kizárólagos szerződés keretében alapítványunk leszerződött az American Hospitality Academyvel (AHA), melynek keretében online tanfolyamokra készítjük fel a diákokat. Ez az oktatási rendszer floridai központú, így a tanítás angol nyelven történik, tehát legalább egy középfokú nyelvvizsgára van szükség az anyag elsajátításához.

Hogyan vágtak bele a hazánkban még nem annyira elterjedt oktatási rendszer megvalósításához? Kik karolták fel a kezdeményezésüket?


Senki sem, egy magánkezdeményezésről van szó. Tíz évet dolgoztam kint az USA-ban, egy régi kapcsolatom keresett meg a Facebook közösségi oldalon az online lehetőséggel. Az AHA minden országban szeretne egy képviselőt, ők rám gondoltak. A jelenleg felmerülő költségeket jelen pillanatban saját zsebből fedezem, a jogi hátteret az AHA biztosítja.

Ha mondjuk egy tanuló jelentkezni szeretne a programra, mit kell tennie?

Fel kell venni velem a kapcsolatot e-mailben, vagy telefonon, miután az érdeklődő tanulmányozta a hivatalos honlapon feltűntetett részletes ismertetőt ahol megbarátkozhat a képzéssel és ennek tarifáival. Mi nem kérünk semmit a jelentkezőtől, hiszen egy képviselet lennénk, ezzel szemben mindenkit maximálisan segítünk.

Ha az érdeklődő eldöntötte a jelentkezési szándékát és kiválasztotta a számára megfelelő oktatást, egy szintfelmérőre kell befáradnia hozzánk, melyen felmérjük az angol nyelvtudását. Sajnálatos lenne, ha a jelentkező azért nem tudná elkezdeni a tanulást, mert nem megfelelő a nyelvtudása. A regisztráció minden lépésében segítjük a tanulót, illetve minden másban, melyre szükség lehet, bár minden más már interneten történik. Amint az AHA-nak - tehát nem nekünk -, átutalta az oktatás összegét, meg is kapja a tananyagot PDF formátumban, így elkezdődhet a valódi tanulás.

Hány tanuló jelentkezett eddig?


Tanuljon a tanulásról
Az oktatás az első társadalmi intézmény, ahol a fiatalok megtapasztalják az emberek közötti versenyt, az elismerés iránti vágyat, az indítékok szocializálását, a közvetlen és a közvetett jutalmazást és az ismerttől az ismeretlen felé haladva, számonkérhetőségi és később alkalmazhatósági céllal elsajátítják a közismereti tantárgy csoportosításba szervezett tananyagot. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az iskolai teljesítmény és előmenetel ugyan szükséges, de nem elegendő feltétele a későbbi boldogulásnak, ugyanis „az Életben" 15%-ban a tudás és 85%-ban az egyéb tényezők fogják az emberek sorsát eldönteni.
Hazánkból még senki, hiszen a szerződés az AHA-val másfél hónapja lett aláírva, a népszerűsítés csak most kezdődött. Az éves statisztika azt mutatja, hogy világszerte három-négyezer hallgatója van a programnak, az online részről viszont nem tudunk még pontos statisztikát mondani, mivel ez idén indult útjára.

Az oktatás összekapcsolt a Facebookal, ez jelen pillanatban egyedülálló. Milyen pluszt nyújt a közösségi oldal révén az AHA?

Nemzetközi csoportokban tanulhat a jelentkező. Én is tagja vagyok egy ilyen csoportnak, hiszen minél közelebb szeretnék kerülni az oktatáshoz, hogy pontos információkkal tudjam segíteni a jelentkezőket. Én tanárképző csoportba „járok”, ami hihetetlenül izgalmas, hiszen az egyik osztálytársam indiai, a másik kínai, a harmadik maláj. Minden nap olyan feladatokat kapunk, melyeket közösen kell megoldanunk. Tehát szakképzést kapunk, fejleszthetjük a nyelvtudásunkat, valamint számtalan kultúrát ismerhetünk meg társaink közreműködésével.

A tananyag valamint a tanárok minden pillanatban elérhetőek, azonnal választ tudnak adni a kérdésekre, akár éjjel tizenegykor is írhatok egy üzenetet, ha nem értek valamit. Az oktatás jellegéből adódóan nem kell tömegközlekedést igénybe venni, mindenki az otthonából tanulhat. Mivel a legnevesebb ötcsillagos szállodákkal-éttermekkel állunk kapcsolatban, a tanulónak lehetőségükben áll a gyakornoki idejüket ezekben tölteni, ahol persze egy szerződés sem kizárt jó munka esetén.

Mit gondol? Ez az oktatási rendszer lenne a jövő oktatásának az előfutára?

Igen, bár rengeteg előítéletet, falat kell ledönteni. Azt szokás mondani, hogy 50 százalékban a tanár stílusától, egyéniségétől függ az oktatás sikere, persze ebben van is igazság. Sokan nem képesek éppen ezért elszakadni a hagyományos oktatástól, de azt is nagyon fontos tudni, hogy ez a tanár-diák kapcsolat éppen ugyanúgy megvan és működik online verzióban is.

Az említett PDF formátumon kívül miből tanulhat a jelentkező?


A PDF formátum azoknak a tanulóknak kedvező, akiknek a magolás megy jobban. Létezik hanganyag azoknak a diákoknak, akik hallás után jobbak, a harmadik az a megoldás a képek-ábrák és hanganyag kombinációja, amely leginkább olyan, mintha egy tanár magyarázná az tananyagot. Mindhárom verzió szabadon választható, én a legutóbbi mellett döntöttem.

Hogyan ad számot a tudásáról a jelentkező?

A vizsgák is online zajlanak. A témakörökből hetente írunk dolgozatot, valamint a tanárok mindig feldobnak egy témát, amelyet a csoportunkkal együttműködve dolgozhatunk ki. Segítség, hogy határidő van megadva, így akkor foglalkozok a tanulással és a dolgozatírással, amikor időm van rá.

Ha a program felkeltette az érdeklődésüket, tekintsék meg az AHA hivatalos oldalát, vagy vegyék fel a kapcsolatot Molnár Károllyal a 0620/261-20-42-es telefonszámon, vagy e-mailben a karoly@ahaworldcampus.com címen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását