Az évszázad lehetősége?

Szeretne a vendéglátásban-turizmusban dolgozni? Vagy már dolgozik és nincsen ideje a tanulásra? Van megoldás: Molnár Károlytól megtudtuk a részleteket.

Értesüléseink szerint aláírt egy online oktatás terén igen fontos szerződést. Miről van szó?

Egy kizárólagos szerződés keretében alapítványunk leszerződött az American Hospitality Academyvel (AHA), melynek keretében online tanfolyamokra készítjük fel a diákokat. Ez az oktatási rendszer floridai központú, így a tanítás angol nyelven történik, tehát legalább egy középfokú nyelvvizsgára van szükség az anyag elsajátításához.

Hogyan vágtak bele a hazánkban még nem annyira elterjedt oktatási rendszer megvalósításához? Kik karolták fel a kezdeményezésüket?


Senki sem, egy magánkezdeményezésről van szó. Tíz évet dolgoztam kint az USA-ban, egy régi kapcsolatom keresett meg a Facebook közösségi oldalon az online lehetőséggel. Az AHA minden országban szeretne egy képviselőt, ők rám gondoltak. A jelenleg felmerülő költségeket jelen pillanatban saját zsebből fedezem, a jogi hátteret az AHA biztosítja.

Ha mondjuk egy tanuló jelentkezni szeretne a programra, mit kell tennie?

Fel kell venni velem a kapcsolatot e-mailben, vagy telefonon, miután az érdeklődő tanulmányozta a hivatalos honlapon feltűntetett részletes ismertetőt ahol megbarátkozhat a képzéssel és ennek tarifáival. Mi nem kérünk semmit a jelentkezőtől, hiszen egy képviselet lennénk, ezzel szemben mindenkit maximálisan segítünk.

Ha az érdeklődő eldöntötte a jelentkezési szándékát és kiválasztotta a számára megfelelő oktatást, egy szintfelmérőre kell befáradnia hozzánk, melyen felmérjük az angol nyelvtudását. Sajnálatos lenne, ha a jelentkező azért nem tudná elkezdeni a tanulást, mert nem megfelelő a nyelvtudása. A regisztráció minden lépésében segítjük a tanulót, illetve minden másban, melyre szükség lehet, bár minden más már interneten történik. Amint az AHA-nak - tehát nem nekünk -, átutalta az oktatás összegét, meg is kapja a tananyagot PDF formátumban, így elkezdődhet a valódi tanulás.

Hány tanuló jelentkezett eddig?


Tanuljon a tanulásról
Az oktatás az első társadalmi intézmény, ahol a fiatalok megtapasztalják az emberek közötti versenyt, az elismerés iránti vágyat, az indítékok szocializálását, a közvetlen és a közvetett jutalmazást és az ismerttől az ismeretlen felé haladva, számonkérhetőségi és később alkalmazhatósági céllal elsajátítják a közismereti tantárgy csoportosításba szervezett tananyagot. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az iskolai teljesítmény és előmenetel ugyan szükséges, de nem elegendő feltétele a későbbi boldogulásnak, ugyanis „az Életben" 15%-ban a tudás és 85%-ban az egyéb tényezők fogják az emberek sorsát eldönteni.
Hazánkból még senki, hiszen a szerződés az AHA-val másfél hónapja lett aláírva, a népszerűsítés csak most kezdődött. Az éves statisztika azt mutatja, hogy világszerte három-négyezer hallgatója van a programnak, az online részről viszont nem tudunk még pontos statisztikát mondani, mivel ez idén indult útjára.

Az oktatás összekapcsolt a Facebookal, ez jelen pillanatban egyedülálló. Milyen pluszt nyújt a közösségi oldal révén az AHA?

Nemzetközi csoportokban tanulhat a jelentkező. Én is tagja vagyok egy ilyen csoportnak, hiszen minél közelebb szeretnék kerülni az oktatáshoz, hogy pontos információkkal tudjam segíteni a jelentkezőket. Én tanárképző csoportba „járok”, ami hihetetlenül izgalmas, hiszen az egyik osztálytársam indiai, a másik kínai, a harmadik maláj. Minden nap olyan feladatokat kapunk, melyeket közösen kell megoldanunk. Tehát szakképzést kapunk, fejleszthetjük a nyelvtudásunkat, valamint számtalan kultúrát ismerhetünk meg társaink közreműködésével.

A tananyag valamint a tanárok minden pillanatban elérhetőek, azonnal választ tudnak adni a kérdésekre, akár éjjel tizenegykor is írhatok egy üzenetet, ha nem értek valamit. Az oktatás jellegéből adódóan nem kell tömegközlekedést igénybe venni, mindenki az otthonából tanulhat. Mivel a legnevesebb ötcsillagos szállodákkal-éttermekkel állunk kapcsolatban, a tanulónak lehetőségükben áll a gyakornoki idejüket ezekben tölteni, ahol persze egy szerződés sem kizárt jó munka esetén.

Mit gondol? Ez az oktatási rendszer lenne a jövő oktatásának az előfutára?

Igen, bár rengeteg előítéletet, falat kell ledönteni. Azt szokás mondani, hogy 50 százalékban a tanár stílusától, egyéniségétől függ az oktatás sikere, persze ebben van is igazság. Sokan nem képesek éppen ezért elszakadni a hagyományos oktatástól, de azt is nagyon fontos tudni, hogy ez a tanár-diák kapcsolat éppen ugyanúgy megvan és működik online verzióban is.

Az említett PDF formátumon kívül miből tanulhat a jelentkező?


A PDF formátum azoknak a tanulóknak kedvező, akiknek a magolás megy jobban. Létezik hanganyag azoknak a diákoknak, akik hallás után jobbak, a harmadik az a megoldás a képek-ábrák és hanganyag kombinációja, amely leginkább olyan, mintha egy tanár magyarázná az tananyagot. Mindhárom verzió szabadon választható, én a legutóbbi mellett döntöttem.

Hogyan ad számot a tudásáról a jelentkező?

A vizsgák is online zajlanak. A témakörökből hetente írunk dolgozatot, valamint a tanárok mindig feldobnak egy témát, amelyet a csoportunkkal együttműködve dolgozhatunk ki. Segítség, hogy határidő van megadva, így akkor foglalkozok a tanulással és a dolgozatírással, amikor időm van rá.

Ha a program felkeltette az érdeklődésüket, tekintsék meg az AHA hivatalos oldalát, vagy vegyék fel a kapcsolatot Molnár Károllyal a 0620/261-20-42-es telefonszámon, vagy e-mailben a karoly@ahaworldcampus.com címen.