2024. május 20. - Bernát, Felícia

Közös, erős agrárpolitikában gondolkodik az EU

Az Európai Parlament (EP) mezőgazdasági bizottsága elfogadta a közös agrárpolitika (KAP) 2013 utáni jövőjéről szóló előterjesztést, amely Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő szerdai nyilatkozata szerint az erős közös agrárpolitika akaratát tükrözi.
2010. június 16. szerda 17:20 - HírExtra
Az előterjesztés az EU legfőbb végrehajtó intézménye, az Európai Bizottság számára fogalmaz meg ajánlásokat a KAP jövőjével kapcsolatban.

Glattfelder Béla üdvözölte, hogy több fontos módosító javaslata beépült a dokumentumba. A jelentés hangsúlyozza például, hogy az európai mezőgazdaságnak kulcsszerepe van Európa és a világ élelmiszerbiztonságának garantálásában. A világ népességének, és ezzel párhuzamosan az éhezők számának növekedése nyilvánvalóvá tette, hogy az élelmiszer az energiához hasonlóan stratégiai cikk. A fideszes EP-képviselő szerint elengedhetetlen a közös mezőgazdasági költségvetésnek legalább a jelenlegi szinten történő megőrzése.

A korábbi intervenciós eszközökhöz hasonló, hatékony piaci védőhálókra van szükség annak érdekében, hogy megvédjék a gazdákat a korábbinál szélsőségesebb áringadozásoktól - hangsúlyozta Glattfelder Béla, és emlékeztetett arra, hogy a korábbi reformok - amelyeket a fideszes képviselők egyetlen esetben sem szavaztak meg az Európai Parlamentben - éppen ezeknek a védőhálóknak a lebontását célozták.

Az EP-ajánlás szerint a mezőgazdaság területén az általánostól eltérő, az élelmiszertermelőket segítő versenyjogi szabályokat kell alkalmazni annak érdekében, hogy ellensúlyozni tudják a nagy kereskedelmi láncok gazdasági erőfölényét.

Az ajánlás nem fogalmaz meg határozott elképzeléseket a területalapú támogatási rendszer átalakításáról - állapította meg Glattfelder Béla. A képviselő óvatosságra intett a támogatások felosztásának új elveiről szóló elképzelésekkel kapcsolatban. Megítélése szerint a dokumentum - noha sok esetben a többség megszerzése érdekében szándékosan homályos szövegezésű - összességében kedvező az európai mezőgazdaságnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását