2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Lehet más az ellenzék

Az LMP korábbi választási ígéretének megfelelve többek között azt szerette volna megvalósítani a parlamentben, hogy "lehet más az ellenzéki politizálás" – értékelte Schiffer András pártjának az Országgyűlésben eltöltött egy hónapját.
2010. június 11. péntek 15:30 - HírExtra
Az LMP frakcióvezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy valamennyi törvényhozási tárgykörben igyekeztek konstruktív módosító javaslatokkal előállni.

Az eddigi témáknak körülbelül kétharmadában szavaztak a kormánytöbbséggel szemben, és körülbelül egyharmadában támogatták, vagy tartózkodtak a kormányoldal előterjesztéseinél; három törvényjavaslattal és egy házszabály-módosítással álltak elő.

Kitért arra a korábbi ígéretükre is, hogy ha felkerülnek a politikai térképre, azt megpróbálják átrajzolni. Kijelentette, hogy ma Magyarországon a fő politikai különbség nem a szimbolikus küzdelmekben van. Véleménye szerint az egyik oldalon azok állnak, akik tekintélyelvű, centralizált demokráciát akarnak látni, az LMP velük szemben viszont a részvételi demokrácia irányába akar
elmozdulni.

A párt törvényjavaslatai kapcsán emlékeztetett arra, javasolták, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága azon tagjai ne vehessenek részt a testület ülésein, akiknek a pártja ellen a titkosszolgálatok vizsgálatot folytatnak.

Kitért arra is, hogy előterjesztették a kampányfinanszírozás rendezését szolgáló javaslatukat és emellett beterjesztették a jelenleg hatályos polgári törvénykönyv módosítására szolgáló kezdeményezésüket is.

Jávor Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke azt mondta, hogy az elmúlt hetekben egy modern, európai értelemben vett zöldpárt képe rajzolódott ki a parlamentben, amelynek alapértékei az igazságosság, az átláthatóság, a demokratikus részvétel és a fenntarthatóság.

Kijelentette, hogy habár az elmúlt hetekben elsősorban a kormánypártok diktálták a napirendet, de az LMP mégis képes volt tematizálni a számukra fontos ügyeket és a kormányprogram vitájában számon kérték a zöld, a fenntarthatósági szempontokat.

A bizottsági munkáról azt mondta, hogy három területen, az éghajlatváltozással összefüggő energiapolitika, a vízgazdálkodás és a biodiverzitás megőrzésének kérdéseiben hangsúlyos munkát szeretne végezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását