Lehet más az ellenzék

Az LMP korábbi választási ígéretének megfelelve többek között azt szerette volna megvalósítani a parlamentben, hogy "lehet más az ellenzéki politizálás" – értékelte Schiffer András pártjának az Országgyűlésben eltöltött egy hónapját.

Az LMP frakcióvezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy valamennyi törvényhozási tárgykörben igyekeztek konstruktív módosító javaslatokkal előállni.

Az eddigi témáknak körülbelül kétharmadában szavaztak a kormánytöbbséggel szemben, és körülbelül egyharmadában támogatták, vagy tartózkodtak a kormányoldal előterjesztéseinél; három törvényjavaslattal és egy házszabály-módosítással álltak elő.

Kitért arra a korábbi ígéretükre is, hogy ha felkerülnek a politikai térképre, azt megpróbálják átrajzolni. Kijelentette, hogy ma Magyarországon a fő politikai különbség nem a szimbolikus küzdelmekben van. Véleménye szerint az egyik oldalon azok állnak, akik tekintélyelvű, centralizált demokráciát akarnak látni, az LMP velük szemben viszont a részvételi demokrácia irányába akar
elmozdulni.

A párt törvényjavaslatai kapcsán emlékeztetett arra, javasolták, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága azon tagjai ne vehessenek részt a testület ülésein, akiknek a pártja ellen a titkosszolgálatok vizsgálatot folytatnak.

Kitért arra is, hogy előterjesztették a kampányfinanszírozás rendezését szolgáló javaslatukat és emellett beterjesztették a jelenleg hatályos polgári törvénykönyv módosítására szolgáló kezdeményezésüket is.

Jávor Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke azt mondta, hogy az elmúlt hetekben egy modern, európai értelemben vett zöldpárt képe rajzolódott ki a parlamentben, amelynek alapértékei az igazságosság, az átláthatóság, a demokratikus részvétel és a fenntarthatóság.

Kijelentette, hogy habár az elmúlt hetekben elsősorban a kormánypártok diktálták a napirendet, de az LMP mégis képes volt tematizálni a számukra fontos ügyeket és a kormányprogram vitájában számon kérték a zöld, a fenntarthatósági szempontokat.

A bizottsági munkáról azt mondta, hogy három területen, az éghajlatváltozással összefüggő energiapolitika, a vízgazdálkodás és a biodiverzitás megőrzésének kérdéseiben hangsúlyos munkát szeretne végezni.
Forrás: MTI