2024. április 28. - Valéria

Az árvíz segélyrekordot döntött hazánkban

Sem a délkelet-ázsiai szökőár, sem a haiti földrengés idején nem adakoztak annyian Magyarországon telefonon, mint a mostani árvíz idején - közölte a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány, amelynek honlapján a hétfő délutáni adatok szerint 21 nap alatt 584-ezren hívták a 1752-es segélyvonalat.
2010. június 7. hétfő 18:43 - HírExtra
A 250 forint összegű emeltdíjas hívásokkal összegyűlő adományokat a Nemzeti Segélyvonal mögött álló öt legnagyobb magyarországi karitatív szervezet az elmúlt napokban kezdte továbbítani az ár- és belvízkárosultakhoz.

A 1752-es számot a Magyar Telekom és az Invitel hálózatából lehet hívni. A Vodafone és a Telenor mobilszolgáltatók, illetve az UPC ügyfelei a 1749-es segélyvonalat hívhatják, de ezt a számot a Magyar Telekom, és az Invitel előfizetői is elérhetik. Az itt összegyűjtött 200 forintos adományok a Magyar Vöröskereszt segítségével jutnak el az érintettekhez.

Több mint 70 millió forintot ajánlottak fel a Duna Televízió nézői az árvízkárosultak számára az Összefogás Napok címmel meghirdetett akció során péntektől hétfő délutánig. Cselényi László, a Duna Televízió elnöke bejelentette, hogy a helyzet súlyosságára való tekintettel a gyűjtést meghosszabbítják egész héten.

Több millió forint adományt indít útnak hétfőn az árvíz sújtotta borsodi területre Hódmezővásárhely Megyei Jogú város és a Johannita Segítő Szolgálat helyi szervezete. A szállítmányban 120 matrac, 300 kilogramm cukor, 450 kilogramm liszt van, visznek gyógyászati segédeszközöket, köztük több tucat járókeretet, de küldenek székeket is.

Egymillió forintot ajánlott fel a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az árvízkárosultak javára. Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója közölte, az összeget a Vöröskeresztnek utalják, a karitatív szervezet pedig a saját belátása szerint vásárol a bajba jutottaknak egyebek mellett takarót, ruhákat, tartós élelmiszert vagy ivóvizet annak alapján, hogy melyik településen éppen mire van szükség.

A 06 80 911 070 ingyenesen hívható zöld számon várja a Magyar Vöröskereszt az árvízkárosultakon és a rászoruló családokon segíteni szándékozók hívásait. A szervezet célja összekötni a bajbajutott családokat és a felajánlókat, hogy gyorsan és hatékonyan segíthessenek az árvízkárosultaknak, a gátakon dolgozóknak és a kitelepítetteknek. Az inviteles információs zöld számon hétfő éjfélig, keddtől pedig minden munkanap 8 és 20 óra között várják a hívásokat.

A Magyar Vöröskereszt levélben kereste meg Orbán Viktor miniszterelnököt arra kérve, hogy időlegesen függessze fel a tárgyi adományok és az adományként kapott szolgáltatásnyújtás áfa-kötelezettségét. Ha a szabályozást ideiglenesen felfüggesztenék, majd megszüntetnék, olyan cégek és vállalkozások is visszakerülnének az adományozói körbe, amelyeket eddig ez a jogszabály visszatartott a tárgyadományok felajánlásától a karitatív szervezetek számára.

Az EDF Csoport magyarországi leányvállalatai, az EDF DÉMÁSZ és a Budapesti Erőmű 20 millió forint azonnali segélyt utalnak át a Magyar Vöröskeresztnek az árvízkárosultak megsegítésére. A cégek gyűjtést is szerveznek dolgozóik körében a rászoruló családok javára.

A Yantai Wanhua Corporation képviselői több mint tízmillió forintos adománnyal segítik a Magyar Vöröskereszt kazincbarcikai szervezetén keresztül a település árvízkárosultjait. Az adomány keddi átadásán Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke is részt vesz.

A Minden gyermek lakjon jól alapítvány 520 élelmiszercsomagot oszt szét négy borsodi településen: Szendrőn, Szendrőládon, Aszalón és Onga-Ócsanáloson szerdán. Az alapítvány közlése szerint kezdeményezésük idén január 21-én indult Kisterenyén, ott és akkor 160 gyereket támogattak. Mostanra a támogatott gyerekek száma meghaladta az ötezret.

A CBA Kereskedelmi Kft. felajánlotta, hogy az árvízben otthontalanná vált két, sokgyermekes család számára nyújt segítséget azzal, hogy az elveszett, illetve lakhatatlanná vált házukat ismét felépíti.

Tábort szervez a Katolikus Karitász a következő két hétben azoknak a gyermekeknek, akik az árvíztől sújtott településeken élnek. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkársága közölte, hogy az egri karitászközpontba Gesztelyről, Ócsanálosról, Szendrőből várnak gyermekeket, akik a helyi plébánosok közreműködésével juthatnak el az 1-1 hétig tartó táborba.

Harminc, az árvíz során kárt szenvedett borsodi család gyermekét látja vendégül a nyár folyamán a Nyíregyházi Állatpark. A gyerekek két turnusban, csoportonként négy-négy napig élvezhetik a sóstógyógyfürdői állatkert vendégszeretetét, az ezzel kapcsolatos felmerülő költségek pedig a parkot terhelik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását