2024. április 27. - Zita

Sólyom: tragikus látvány

A látvány rendkívüli és tragikus, az összefogás elismerésre méltó - mondta Sólyom László köztársasági elnök, miután látogatást tett a honvédség kétéltű járművén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán hétfőn.
2010. június 7. hétfő 17:23 - HírExtra
Sólyom László elmondta, a beszámolókból azt szűrte le, hogy a bajban nagy az összefogás, és a védekezés sikeres volt, annak ellenére, hogy a várost elöntötte a Sajó. Úgy fogalmazott: csak elismerés jár a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, a polgári védelemnek és azoknak a civileknek, akik másokon is segítettek.

Mint mondta, "borzasztó nehézséget" okoz a védekezés koordinálásában, hogy az egyes gátszakaszok eltérő tulajdonban vannak, valamint az, hogy ártérre is épültek az utóbbi években házak. Sólyom László szerint a jövőben az árvízzel érintett települések polgármestereinek a védekezéssel kapcsolatos képzésben kell részt venniük.

Sólyom László szerint az árvízben érintett településeknek le kell vonniuk azt a tanulságot is, hogy nem lehet építési engedélyt kiadni olyan veszélyes helyekre, mint az ártér. Ha valaki mégis építkezni akar, csak saját felelősségre teheti, és ennek kell vonatkoznia a vállalatokra is.

A közbiztonságot óriási erőfeszítésekkel tartják fenn, de ezt muszáj fenntartani - jelentette ki az államfő, hozzátéve, az ár levonulása után is sok feladat vár a településekre. Egyben köszönetet mondott az ország lakosságának, hogy adományokkal segítik a bajbajutottakat.

A köztársasági elnök szerint sokaknak újrakezdéssel ér majd fel az a munka, amelyet az ár levonulása után el kell végezniük. Reményét fejezte ki, hogy a kormány segít azokon az embereken, akiknek nem volt biztosításuk, de házuk kárt szenvedett az áradás során.

Sólyom László cáfolta azokat a híreket, melyek szerint a szlovákok Magyarországra "engednék" a vizet. Ezzel kapcsolatban az államfő elmondta, valóban van két tározó északi szomszédunknál, amelyekből azonban csak annyit vizet engednek ki, hogy a tározók még bírják a terhelést.

Felsőzsolcáról az elmúlt napokban csaknem 1500 embert kellett kitelepíteni. Őket a miskolci sportcsarnokban és a Vörösmarty úti általános iskolában helyezték el.

Sólyom László felkereste a sportcsarnokot is, ahol beszélgetett a menedéket kapott felsőzsolcaiakkal és a segítséget nyújtó szakemberekkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását