2024. május 18. - Erik, Alexandra

Aki Sólyom ajtaján dörömböl a Fidesz-törvények miatt

A köztársasági elnökhöz fordult Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester, mert szerinte a Fidesz törvénymódosításai csak a nagy pártoknak - s leginkább magának a kormánypártnak - kedveznek. Ez abban a Sólyom Lászlónak szóló nyílt levélben olvasható, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez
2010. június 7. hétfő 17:55 - HírExtra
Mint Wittinghoff Tamás levelében olvasható: a kétharmados parlamenti többségének birtokában a Fidesz-KDNP arra készül, hogy már az őszi önkormányzati választások előtt törvénymódosításokkal döntse el a majdani voksolás eredményét.

Sorozatban terjesztik be azokat a törvénymódosításokra vonatkozó javaslatokat, amelyek a jelenlegi feltételek megváltoztatásával úgy alakítják át a választás szabályait, hogy azok a legerősebb pártnak kedvezzenek - tette hozzá a korábban az SZDSZ színeiben megválasztott, de a pártból már több hónapja kilépett polgármester.

Wittinghoff Tamás szerint eddig négy törvény módosítására, illetve egy új törvény megalkotására irányuló javaslat érinti az önkormányzatok megválasztását és a majdani összetételüket, azonban a kormánypárti képviselők még újabb javaslatokkal is előálltak.

Bevezetnék például, hogy a testületekbe kívülről delegált, a választásokon nem induló személyeket lehessen alpolgármesterré választani a polgármester javaslata alapján. Különösen aggályos, hogy a tervezet nem tartalmaz felső korlátot, vagyis akár tucatnyi alpolgármestere is lehet egy-egy önkormányzatnak. Igaz, hogy ezek az alpolgármesterek nem lennének tagjai a képviselő-testületeknek, ám teljes hatáskörben helyettesíthetnék a polgármestereket - hívta fel a figyelmet a nyílt levél.

Wittinghoff Tamás azt írta, hogy ennél jóval aggályosabb, hogy a jelenlegi hetvenkettő napos időtartamról hatvannaposra csökkenhet az önkormányzati választások kampánya, de az ajánlószelvények gyűjtésére szánt idő is radikálisan, kilenc napra redukálódna.

A tízezer főnél nagyobb lélekszámú településeken úgy alakítanák át a kompenzációs mandátumok kiosztását, hogy ezáltal teljesen aránytalanná válna az eddigi rendszer. Adott esetben, 30-50 százalék közötti körzetenkénti eredménnyel is 70 százalék feletti többségre tehet szert egy jelölő szervezet - jelezte.

Ezt egyfelől a listás képviselői helyek drasztikus csökkentésével, másfelől azzal a meghökkentő javaslattal érnék el, hogy nemcsak a mandátumot nem eredményező szavazatok alapján osztanák a listás helyeket, hanem ott is keletkezne töredék szavazat, ahol a leadott szavazatok több mint felét megkapja egy jelölt.

A polgármester úgy látja, hogy mindez súlyosan sértené a "mindenki szavazata azonos értékű" elvet, hiszen a győztesre voksolók szavazatai kétszer hasznosulnának, ami alkotmányossági aggályokat is felvet.

Wittinghoff Tamás azt írta Sólyom Lászlónak, hogy bízik abban, hogy a köztársasági elnök "valamennyi jogi eszközét és tekintélyét latba veti majd, hogy megakadályozza a demokratikus helyi hatalomgyakorlás ellehetetlenítését".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását