2024. április 30. - Katalin, Kitti

Próbálja ki! 9000 éves sörrecept

Rizsből, mézből és galagonyából állítottak elő kilencezer éves recept alapján sört egy kis kanadai sörfőzdében. Az ital júliusban kerül forgalomba Brit Kolumbiában, és ha lesz rá kereslet, később Kanada-szerte megvásárolható lesz.
2010. június 6. vasárnap 12:21 - HírExtra
A Chateau Jiahu márkanevű sör az észak-kínai Hunan-tartományban eredezteti gyökereit. Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem molekuláris régésze Csiahu (Jiahu) falu mellett feltárt újkőkorszaki településen bukkant a cserépedényekben tárolt, kilencezer éves sör nyomaira. A vegyelemzés kimutatta, hogy az itókát rizs, méz és galagonya keverékéből állították elő - olvasható a thestar.com kanadai online hírportálon (http://wwww.thestar.com).

McGovern az őskori sör összetevőivel megismertette a kanadai Miltonban üzemelő apró sörfőzde, a Dogfish Head Craft Bewery munkatársait. A régész 2001 óta működik együtt a sörfőzdével ókori itókák újraalkotásában. Kapcsolatuknak hála született meg például a Midas Touch (Midász király érintése) nevű ital 2700 éves összetevők alapján: a receptet egy törökországi, Midász király sírjának hitt temetkezés edényeiből "olvasta ki" a molekuláris régész. A vállalkozás "IX. századi" finn sört is gyárt, a legutóbb pedig ókori közép-amerikai italt keltett életre, amelynek alapanyagául kakaó, kakaóbab és chili szolgál.

Sam Calagione, a sörfőzde alapítója szerint ezúttal sem volt könnyű dolguk, hiszen csupán az összetevőket ismerték, ennek alapján kellett kidolgozniuk a receptet. "Meg kellett találnunk az optimális arányokat és mennyiségeket, majd kiötlenünk, hogy mennyi lehetett a kőkori sör alkoholtartalma. Arról sem volt fogalmunk, hogy leszűrték-e vagy sem az italt. Rengeteg kreativitásra volt szükség a részünkről, hogy életre keltsük a sört" - magyarázta Calagione.

A kísérlet mindenesetre sikeresnek bizonyult, hiszen a Chateau Jiahu tavaly a nagy amerikai sörfesztivál aranyérmese lett, és hamarosan a fogyasztók is megízlelhetik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását