2024. május 17. - Paszkál

Borsodban már nincs vészhelyzet

A kormány kedden délután 18 órától feloldotta a rendkívüli árvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elrendelt veszélyhelyzetet.
2010. május 25. kedd 22:02 - HírExtra
Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: a kabinet emellett arról is döntött, hogy a költségvetés általános tartalékának terhére 1,385 milliárd forintot fordít az árvízi védekezés költségeinek finanszírozására.

A veszélyhelyzet feloldását Varga Zoltán ügyvivő önkormányzati miniszter kezdeményezte a Kormányzati Koordinációs Bizottság keddi döntése alapján.

Az Önkormányzati Minisztérium - az MTI-hez eljuttatott - közleményében emlékeztet: a veszélyhelyzet elrendelésére azért volt szükség május 17-én, mert több borsodi településen kritikus helyzet alakult ki az özönvízszerű esőzések következtében kiáradt patakok és kisebb folyók miatt.

A koordinációs bizottság keddi ülésén egyebek mellett áttekintették a védekezéssel kapcsolatos aktuális kérdéseket, katasztrófavédelmi és közegészségügyi feladatokat, így szó volt az élelmiszerbiztonságról, az állategészségügyi járványok kezelésével kapcsolatos feladatokról, valamint az EU Szolidaritási Alap és más uniós forrás igénybevételének lehetőségéről - fejtik ki a tárca tájékoztatásában.

Hozzáteszik: a teljes körű állami segítségre azért volt szükség, mert a védekezési költségek jelentősen felülmúlták az érintett települések anyagi teherbíró képességét, ezért szükség volt a teljes körű állami segítségre.

Kóthay László ügyvezető vízügyi államtitkár kedd napközbeni tájékoztatása szerint a Sajó, a Bódva és a Hernád is apad, de 130 kilométeres szakaszon még rendkívüli az árvízvédelmi készültség. A Körösökön megszűnt a készültség, a Tisza felső szakasza szintén apad, de az alsóbb részeken még emelkedik a vízszint.

A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy az előre jelzett csapadék hatására újabb árhullám várható a Felső-Tisza kárpátaljai szakaszáról és a Szamosról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását