2024. május 16. - Mózes, Botond

Bakonycsernyén sárlavina pusztított

Sár- és iszaplavina öntötte el kedden a Fejér megyei Bakonycsernyét; a településre háromnegyed óra alatt 25-30 milliméternyi eső zúdult, s a falut körülvevő magaslatokról az útra hordta a földet és a sarat - közölte a község polgármestere.
2010. május 25. kedd 21:45 - HírExtra
Turi Balázs (független) tájékoztatása szerint a felhőszakadás elvonulása után két kotrógéppel azonnal megkezdték a főutak megtisztítását, hogy megindulhasson a közlekedés.

A falut két és fél hét alatt másodszor öntötte el a sár- és iszaplavina, majd a 10- 11 nappal ezelőtti hatalmas esőzések következtében a megáradt Gaja és Súri patak ellen kellett védekeznie a község lakóinak.

A legnagyobb kárt azonban a partfalak megmozdulása okozta. Az esőzések és az árvíz miatt 5 partfal mozdult meg a faluban, s 35 házat veszélyeztet. Helyreállításuk, "megtámasztásuk" sürgős lenne, de a munkálatok - a partfal bizottság becslése szerint - 130 - 150 millió forintba kerülnének. Az árvíz elleni védekezés és helyreállítás további 22 millió forintot tesz ki.

A község ekkora összegeket saját erőből képtelen kifizetni, hiszen éves költségvetése 300-350 millió forint.

A helyzet megoldására már 2005-ben vízrendezési tervet készíttetett az önkormányzat, a 800 millió forintos terv megvalósítására benyújtott pályázata azonban eredménytelen volt, csakúgy, mint a legsürgetőbb vízrendezési részfeladatok megoldására benyújtott, 110 millió forintos tervé.

Az utóbbi elutasításáról pontosan az előző sárlavina bekövetkezése előtti napon kapták meg a határozatot.

A 3200 lelkes települést mindaddig veszélyezteti a víz- és sár, amíg nem sikerül megoldani a vízrendezést - mondta a polgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását