2019. április 22. - Csilla, Noémi

Árvíz összefoglaló

A Sajó, a Bódva és a Hernád apad, de 130 kilométeres szakaszon még rendkívüli az árvízvédelmi készültség. A Tisza a felső szakaszán apad, de több szakaszon árad. A Körösökön megszűnt a készültség.
2010. május 25. kedd 13:31 - HírExtra
Kóthay László, ügyvezető vízügyi államtitkár kedden, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: 1528 kilométernyi fővédvonalon tartanak fenn valamilyen szintű védelmi készültséget. Közölte, hogy az előre jelzett csapadék hatására a Felső-Tisza kárpátaljai szakaszáról és a Szamosról újabb árhullám várható.

A Tisza felső szakaszán folyamatos az apadás. Az árhullám Tiszabercel térségében tetőzik, alatta a folyó lassan árad. Zsurk és Szabolcsveresmart között elsőfokú, ez alatt Tokajig másodfokú, Tiszafüred és Rakamaz között pedig harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

A Túron és a Krasznán folytatódott az apadás. A Bodrogon Felsőbereckinél is csökkent a vízszint, Sárospataknál viszont harmadfokú készültség mellett tetőzik a folyó. A Kaposon változatlanul, immár ötödik napja tart a tetőzés. A Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

Megszűnt a készültség a Körösökön, s Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága is csökkent, jelenleg 11.560 hektár van víz alatt. A kevesebb eső, a napos és a szeles időjárás, valamint a védekezés következtében kis mértékben csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága.

Baranyában, Kisszentmárton közelében fél méter víz öntött el egy utat a hétvégén, mert elloptak egy zsilipet a Fekete-víz patakról. A helyi lakosok segítségével, csaknem 6 ezer homokzsák felhasználásával sikerült elzárni a víz útját.

Hetek múlva derülhet ki, hogy kell-e további munkálatokat végezni az M1-es autópálya múlt héten lezárt szakaszán, és ha igen, milyen munkákra van szükség. Múlt szerdán kellett lezárni a pályát, nem sokkal a győri körgyűrű előtt, mert a Cuhai-Bakony-ér alámosta az útszakaszt. A lezárás szinte azonnal forgalmi káoszt okozott a megyeszékhely körzetében. A forgalom pénteken indulhatott meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását