2024. május 17. - Paszkál

LMP: legyen két évvel hosszabb az önkormányzati képviselők mandátuma

Az LMP azt javasolja, hogy hosszabbítsák meg két évvel az önkormányzati képviselők mandátumát - mondta pénteki, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján Ivády Gábor. A politikus hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy javaslatuk alkotmányossági aggályokat vet fel.
2010. május 21. péntek 12:49 - HírExtra
Éppen ezért felajánlotta, a pártok dolgozzanak ki közösen egy javaslatot, például azt, hogy az önkormányzati képviselőket ősszel csak két évre választanák.

Hozzátette, hogy a Fidesznek az önkormányzatok átalakítására benyújtott javaslatát jelenlegi formájában nem tudják támogatni.

Saját elképzelésük mellett érvelve azt mondta, hogy így a helyhatósági választások a parlamenti ciklus közepére esnének, ami véleménye szerint széles körű társadalmi igény. Emellett le lehetne folytatni a szükséges társadalmi vitákat, amelyek az LMP meglátása szerint elmaradtak.

Ivády Gábor szerint téves feltételezés, hogy széles körű társadalmi igény van az önkormányzati képviselők számának csökkentésére, ez egy mesterségesen gerjesztett igény. Úgy vélte, elsősorban arra lenne szükség, hogy "tisztességes és becsületes politikusok dolgozzanak átlátható és tiszta közéleti környezetben".

Prekoncepciónak nevezte azt is, hogy tisztább és átláthatóbb lesz a közélet, ha csökkentik a képviselők számát. Hozzátette, hogy a tervezett intézkedés éppen a részvételi demokrácia megcsúfolása lesz, ha a civil szervezeteket kizárják a helyi döntéshozatali eljárásokból.

Elmondta, éppen ezért az LMP olyan módosító javaslatokat nyújtott be, amelyek azt célozzák, hogy vagy ne, vagy a tervezettnél sokkal kisebb mértékben csökkentsék a képviselő-testületek létszámát.

Emellett az LMP kifogásolta, hogy a Fidesz olyan javaslatokkal áll elő, amelyek "az erőset még tovább erősítsék". Hozzátette, ráadásul eredetileg nem arról volt szó, hogy megnehezítik a bejutást. "Minél kisebb a képviselő-testület, annál nagyobb a lehetősége a helyi kiskirályságok kiépítésének és ez is a korrupció melegágya lehet" - hangsúlyozta Ivády Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását