2024. május 21. - Konstantin

Aalto alternatív házai Budapesten

Alvar Aalto házai - örök formák címmel kiállítást és szemináriumot tartanak a funkcionalizmus legjelentősebb, 1976-ban elhunyt finn építészének munkásságából a budapesti Néprajzi Múzeumban csütörtökön.
2010. május 19. szerda 11:01 - HírExtra
A kiállítás anyaga a közép-finnországi Jyväskylä Alvaro Aalto Múzeumának gyűjteményéből válogatott makettekből, fotókból és dokumentumokból áll össze, de a tárlat bemutatja az építész formatervezői munkásságát is, így bútorait, lámpatesteket, üvegterveit - mondta Szalmási Gabriella, a múzeum sajtóreferense az MTI-nek.

A tárlat Aalto munkásságából négy, az egyéni ötleteit leginkább kifejező otthont mutat be.

Helsinki egyik negyedében, a Riihitie 20. alatti saját családi háza, amely egyben Aalto stúdiója és műhelye is volt. Az építész negyven évig, egészen haláláig ott élt. A második a Villa Mairea vidéki vendégház, amelyet Aalto a barátainak épített és 1939-ben készült el Noormarkkuban, Finnország nyugati részén a hegytetőn, fenyőerdővel körülvéve. Látható lesz az Aalto család nyaralója Muuratsalo szigeten, Jyväskylä közelében; ezt az építményét "kísérleti házként" tartja számon a szakirodalom a forma és az építőanyag - amely fa, kő, tégla - miatt.

A negyedik bemutatott ház pedig a Maison Louis Carré, amely a híres francia műgyűjtő megrendelésére készült Franciaországban, a Rambouillet-i erőd közelében, Párizstól 40 kilométerre délnyugatra. A szakma a modern építészet mesterdarabjának tartja a funkcionális házat, amely 1963-ban készült el. Carré 1977-ben meghalt, az özvegye 2002-ig lakott a házban, majd az épület műemléki védelem alá került. 2007-től turistacsoportok látogathatják.

Az Alvar Aalto családi házait bemutató kiállítás csütörtökön 16 órakor nyílik, előtte szemináriumot tart Severi Blomstedt építész a viipuri könyvtár - amely Aalto korai munkája - alapján építészeti gondolkodásmódjáról. A rendezvényen Heikki Lonka, Varkaus volt főépítésze pedig a kelet-finnországi iparváros központjának rendezéséről beszél Aalto tervei alapján. Varkaus Zalaegerszeg testvérvárosa.

Aalto


Alvar Aalto (1898-1976), a finn építészettörténetben iskolateremtő alkotó: a környezetbe belesimuló, azzal együtt élő, funkcionális, harmonikus, világos és emberléptékű terek létrehozójaként alapozta meg a finn építészet nemzetközi hírnevét. Ő tervezte a finn pavilont az 1937-es párizsi és az 1939-es New York-i világkiállításra. Helsinki mellett Espooban a Műszaki Egyetem, Helsinkiben többek között a Finlandia palota és a Kultúra Háza viseli magán Aalto kézjegyét.

A mostani tárlat a Néprajzi Múzeum Milyenek a finnek? című kiállításához kapcsolódik, amely a finn kultúrát mutatja be különféle szemszögből augusztus 1-ig.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását