2024. május 2. - Zsigmond

Rippl-Rónai-kiállítás

Száz évvel ezelőtt született a Maszkos csendélet, Rippl-Rónai József legjelentősebb alkotásainak egyike. Ebből az alkalomból gyűjteményes kiállítás nyílik a festőművész munkáiból jövő hét végén a győri Városi Művészeti Múzeumban, amely az egy évszázaddal ezelőtt készült alkotást őrzi.
2010. május 8. szombat 13:31 - HírExtra
Mint azt Pintérné Gergics Ágnes, a közgyűjtemény igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta, a május 15-től látogatható tárlaton az érdeklődők elé tárják Rippl-Rónai legismertebb festményeit, köztük az Apám és Piacsek bácsi vörösbor mellett, valamint a Zorka fekete kesztyűvel című alkotásokat.

Az előbbit a Magyar Nemzeti Galéria, az utóbbit a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum kölcsönzi Győrnek a bemutató idejére. A tárlat anyagát azonban magángyűjtemények is gazdagítják: Kieselbach Tamás jóvoltából láthatja majd a győri közönség a Narancsos csendéletet, amely a Városi Művészeti Múzeum tulajdonában lévő Maszkos csendélet párja.

Az íróportrék közül felvonultatják Karinthy Frigyes és Schöpflin Aladár arcképét, bemutatnak számos nagyszerű enteriőrképet, tusrajzot. A múzeum ezúttal olyan Rippl-Rónai-grafikákat is kiállít saját anyagából, amelyeket először láthat a nagyközönség.

A tárlathoz, amely július 31-ig várja az érdeklődőket, gazdag közművelődési program kapcsolódik borkultúra-estekkel, kreatív múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és családi múzeumi délutánnal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2010. május 23. 15:57
http://www.festokvarosa.hu/
ez lett az.. :-P
...
2010. május 23. 15:28
"Rippl-Rónai kiállítás nyílik Győrben

* MTI
* 2010-05-12 11:15
* Nagyítás: [+] [-]
* [Nyomtatás]
* [Email]

Rippl-Rónai József munkáiból nyílik július végéig megtekinthető kiállítás szombaton Győrben; a mester mintegy száz alkotását szedte csokorba a Városi Művészeti Múzeum.
Rippl-Rónai kiállítás nyílik Győrben

* Kapcsolódó anyagok
* Múzeumok majálisa a hétvégén Budapesten
* Ötvenmillió egy Szinyei Merse Pálért
* A "másik Csinszka" a debreceni Modemben
* Nemzeti modernizmus Csók István palettáján keresztül
* A világ érzékelhető felülete
* A Zsolnay-kerámia kiállítás a Müpában

„Az idén százéves a nálunk, a Radnai-gyűjteményben található Maszkos csendélet, így e köré szervezzük a tárlatot” - mondta az épp kicsomagolás alatt álló képek előtt szerdán Grászli Bernadett igazgató.

Hangsúlyozta, hogy sikerült megszerezniük a tárlatra Kieselbach Tamás műgyűjtőtől a kép párját, a Narancsos csendéletet, így a két mű egymás mellett tekinthető meg. A kiállítás - az évfordulóhoz kötődve - Rippl-Rónai 1900 utáni alkotásait fogja össze, csaknem száz darabot (fele-fele arányban festményeket és rajzokat) válogatva ki a háromezres életműből. Az első vendégképek a múlt héten érkeztek meg a múzeumba, kedden Debrecenből hoztak egy szállítmányt, de fél tucat más város mellett helyben is kaptak kiállítanivalót; egy győri gyűjtő is felajánlott egy kisebb pasztellképet a tárlatra.

„A Munkácsy-kiállítás 40-50 ezres közönségét biztosan nem tudjuk felülmúlni, de húszezer látogatóval nagy-nagyon elégedett lennék” - mondja az igazgató, aki szerint elsősorban Győr-Moson-Sopron és a szomszédos megyék lakóira számíthatnak érdeklődőként, s a közeli Szlovákiából is szép számmal érkeznek művészetkedvelők. A bemutatótérben magyar és angol nyelvű tájékoztató táblákat helyeznek el, kerülve a feliraterdőt, de igény esetén arab, francia, japán vagy szlovák tárlatvezetésről is tudnak gondoskodni az előre bejelentkező csoportoknak - mondta az igazgató.

Grászli Bernadett megjegyezte: a kiállításhoz számos kiegészítő program kapcsolódik, így a gyerekeknek kihelyezett iskolai órákat tarthatnak helyben, a pedagógusokat szakmai napok várják, de lesz kóstolóval egybekötött tematikus rendezvény is, amelyen a bor és az irodalom kapcsolatával foglalkoznak - ha már egyfajta írói arcképcsarnokot is alkotott Rippl-Rónai. "
http://www.metropol.hu/kultura/cikk/568226
...
2010. május 23. 13:46
...erről fog ma du. valamit beolvasni a MMR, Lendva, HrádiJÓba a "Bé"?...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását