2024. április 29. - Péter

MSZP: a Fidesz politikai komisszárokkal tolná tele a közigazgatást

Szanyi Tibor szerint a Fidesz határozott szándéka az, hogy "politikai komisszárokkal tolja tele" a közigazgatást. A szocialista országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: "döbbenten látták", hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény Fidesz által kezdeményezett módosítása eltörölné a közigazgatási versenyvizsgát.
2010. május 18. kedd 13:31 - HírExtra
Így szerinte "hasra ütéssel" lehet kinevezni köztisztviselőket és bárkit ki lehet rúgni vagy fel lehet venni.

Kifogásolta azt is, hogy a miniszteri osztályvezetői poszt beötléséhez a jövőben nem kellene felsőfokú végzettség. Megjegyezte, mivel a Fidesz viszont a jelenleginél magasabb végzettséghez kötné a jogosítvány megszerzését, a kettőt már csak egy érettségi választja el egymástól.

Szanyi Tibor kitért arra: a tervezet szerint a Fidesz visszaállítaná a közigazgatási államtitkári és a helyettes államtitkári posztokat, de úgy, hogy csak nagyjából húsz állami vezetőre vonatkoznának a jelenlegi átláthatósági szabályok.

Emlékeztetett arra: most kilencven állami vezető van abban a körben, amely rendszeresen vagyonbevallást készít és átláthatóan végzi a tevékenységét.

Szerinte a jövőben nagyjából hetvenen csak a saját vezetőiknek tartoznának elszámolással a vagyoni helyzetükről és nem tiltanák, hogy a munkájuk mellett más tevékenységet is folytassanak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi szabályozás e tekintetben is szigorú: legfeljebb oktatást és a cikkírást engedélyez.

A szocialista politikus sajnálatosnak tartja, hogy a Fidesz úgy kezdi a kormányzati ciklust, hogy "mindent felrúg". Jelezte, illene a szakszervezetekkel is egyeztetni ez ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását