2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Csökkenő adósságállomány

Az emberek egyre növekedő mértékben fizetik vissza deviza alapú hiteleiket, így a magyar családok eladósodottsága is folyamatosan csökken.
2010. május 18. kedd 11:57 - Telkes Árpád
Az első negyedév háztartási hiánya nem szállt el olyan mértékben, mint ahogy attól félhettünk, illetve amit a Fidesz várt. A külső finanszírozási igény - azaz a belföldi gazdasági szereplők (vállalatok, háztartások stb.), megtakarítási-beruházási egyenlegeinek összege választási évben sosem volt ilyen alacsony szinten.

Fizetik vissza a hiteleket

Az idei első negyedévben a GDP 2,9 százaléka volt a háztartások finanszírozási képessége, azaz ennyivel többet takarított meg a lakosság, mint amennyi hitelt felvett. A válság előtti értek 1 százalék körül mozgott, így ez csak mérsékelt növekedést jelent. A lakosság hitelfelvételi hajlandósága hihetetlen mértékben csökkent, mind a deviza-, mind a forinthitelezés szinte leállt.

„Emögött részben kijózanodás áll, a lakosság egy jó része óvatosabban viszonyul a hitelekhez, a másik ok, hogy nincs hitelkínálat” – kommentálta a hírt a HírExtrának Balogh László, a Corvinus Egyetem, pénzügy tanszékének docense.

A bankok szabad eszközeik nagy részét a jegybanki betétben tartják – áll a PSZÁF kimutatásában.

A visszatörlesztés (vagy előtörlesztés) magasabb szinten áll, mint a hitelfelvétel, pontosabban: az utóbbi egy évben 300 milliárd forintnyi hitelvisszafizetést hajtottak végre a háztartások.

Újra a forinthitelezés dominál, ám ennek mértéke olyan alacsony, hogy a magyar lakosság végeredményben nettó adósság visszafizető .

Nem talál a Fidesz csontvázakat?

Külső finanszírozási igény
A külső finanszírozási igény fontos mérőszám, megmutatja például, milyen kisegítésre volna szüksége a gazdasági szereplőknek, van-e szükségük és mekkora hitelre.
Míg a hétfőn első ülését tartó kormány a költségvetés csontvázait keresi nagy erőkkel, az államháztartás nettó finanszírozási igénye az eddigi választási évekkel ellentétben a legalacsonyabb.

1998-ban, 6,9 százalék, 2002-ben 7,2 százalék, 2006-ban pedig a GDP 10 százaléka volt ez az arány. Ám hiába ez a szám, így is az államadósság rátája 79,6 százalékra ugrott.

Az állami gazdálkodás azonban fegyelmezett volt, az adósságpálya csökkenő útja akkor valósulhat meg bizonyosan, ha a deficit tovább csökken és ha a gazdasági növekedés beindul melynek első jeleit idén már láthattuk.

„Akárki veszi át a kormányrudat, annak azt az opciót fönn kell tartania, hogy csontvázakat talál a költségvetésben. Amikor az MSZP vette át a Fidesztől, akkor a Fidesz azt mondta, hogy óriási tartalékkal adja át a költségvetést, mégis maradtak benne ellentmondások” – mondta lapunknak Balogh László.

Ahogy akkor is találtak hibákat, ellentmondásokat, ez most is előfordulhat. A számok bíztatóak ugyan, azonban még előfordulhat, hogy az új kormány nehézségekbe ütközik .
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását