2024. május 16. - Mózes, Botond

A Falkland-szigetekre vezénylik Vilmos herceget

A Falkland-szigetekre vezénylik Vilmos brit trónörököst. A 28 éves Vilmos - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki apja után a második a brit trónutódlási sorban - a királyi légierő (RAF) mentési-kutatási feladatokat ellátó helikopterpilótája lesz, amint befejeződik kiképzése.
2010. május 17. hétfő 19:30 - HírExtra
A The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap - hétfői értesülése szerint a herceg ezután két hónapot tölt az RAF Mount Pleasant nevű támaszpontján, amely a vitatott hovatartozású Falkland-szigeteket őrzi. Ez az anyaországtól legmesszebb működő brit légitámaszpont.

A Nagy-Britanniától 13 ezer kilométerre fekvő, szélfútta, zord dél-atlanti szigetcsoportot, amely brit felségterület, Argentína magának követeli. A szigeteket az argentin hadsereg 1982-ben rajtaütésszerűen megszállta, a brit hadsereg azonban visszavívta, ám a 74 napos háborúban aratott győzelemnek rettenetes ára volt: a harcokban 255 brit és 649 argentin katona esett el.

Vilmos nagybátyja, András herceg, II. Erzsébet királynő másodszülött fia, Károly trónörökös öccse az 1982-es háborúban ugyancsak helikopterpilótaként éles - és életveszélyes - bevetéseken vett részt, amivel általános megbecsülést szerzett az alattvalók körében.

Jóllehet a brit-argentin kapcsolatok azóta normalizálódtak, a Falkland-szigetek körüli viszály azonban időről időre felizzik. Ez történt az idei év elején is, amikor Argentína hírét vette, hogy a britek olajfeltáró fúrásokra készülnek a szigetek körüli vizeken. A tét nem csekély: szakértői becslések szerint a Falkland-szigetek óceáni talapzata akár 60 milliárd hordónyi nyersolajkészletet is rejthet; ez vetekszik az északi-tengeri - már kimerülőben lévő - olajkinccsel.

Ebbe a máig parázsló feszültséggócba vezénylik a brit trón várományosát. Vilmos mindazonáltal régóta hangoztatja, hogy nem csupán kirakatkatona akar lenni, különös tekintettel arra, hogy öccse, Harry herceg - aki jelenleg szintén helikopterpilóta-kiképzésen vesz részt - két éve tényleges frontszolgálatot teljesített az afganisztáni tűzvonalban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását