2024. május 17. - Paszkál

Hatalmas a Bódva!

Hatalmas vízmennyiség érkezik a Bódván, ahol vasárnap a folyó teljes völgyét beborította már az ár.
2010. május 16. vasárnap 20:02 - HírExtra
A Borsod megyei Szendrőládnál, Szendrőben és Szalonnán is felkészültek a védekezésre, épp azokon a helyszíneken, ahol április közepén is óriási áradással kellett megvívniuk a települések lakóinak.

Szalonnánál - bár még a Bódva messze van a tetőzéstől - vízben állnak a településről kivezető út mentén lévő házak, épp azok, amelyekből áprilisban is ki kellett költözni.

Hankó Gyula, a falu független polgármestere az MTI-nek vasárnap azt mondta: felrakták a homokzsákokat a házak védelmében, de azt nem tudni, mire lesz ez elég. Egyelőre a lakók nem költöztek ki - fűzte hozzá.

Tornaszentandrást és a vele szomszédos zsákfalut, Tornabarakonyt a Bódva árvize ismét elzárta. Krajnyák Dénes független polgármester emlékeztetett arra, hogy az elmúlt öt hónap alatt ez a negyedik árvíz a Bódván. Először karácsonykor öntötte el az utat a folyó, akkor tanítási szünet volt, így a diákok szállításáról nem kellett külön gondoskodni. Januárban és április közepén szintén árhullám érkezett a folyón, így a víz levonultáig nem mentek iskolába a gyerekek, és jelenleg is hasonló a helyzet. Vélhetően hétfőn - a bejáró dolgozókat, diákokat - a falugondnoki autóval szállítják majd, ugyanis a magasabb járművek át tudnak hajtani óvatosan a vizen. Cölöpökkel jelölték ki az út vonalát - fűzte hozzá. A kenyeret és az alapvető élelmiszereket traktorral vitték a községbe, vélhetően hétfőn is erre számíthatnak az itt élők.

Mint mondta, a Bódva árhulláma mellett vasárnap a helyi patak áradása is gondot okozott, homokzsákokkal védték meg a mélyebb területen fekvő ingatlanokat, mert kiöntött a vízfolyás, s Tornabarakony felé víz áll az úton - közölte.

Molnár Attila, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese az MTI-nek arról számolt be, hogy azokon a területeken, ahol a karsztvizeket elérte a csapadék, "ott már zacskós vizet osztanak, mert nem ivóvíz minőségű a csapból folyó víz".
Perkupán, Szögligeten és Imolán osztanak zacskós vizet, s folyamatban van a tartálykocsik kihelyezése is - tette hozzá.

Edelénynél szintén nagyon magas a Bódva. Az áprilisi áradáskor elérte a folyón átívelő csövet a víz szintje, jelenleg szintén eddig ér a folyó, és még nem tetőzött ezen a részen.

A borsodi kisvárosban a belvízzel és a kisebb patakokkal küzdenek jelenleg, emellett megkezdték a homokzsákolást is, hogy a Bódva mentén egy esetleges töltésmagasításnál készenlétben legyenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását