2024. április 26. - Ervin

Tartanak-e a Fidesztől a melegek?

Milyen változást hozhat a melegek életében a politikai jobbratolódás? Többek között erről is kérdeztük a Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Szövetség (LMBT) ügyvivőjét, Steigler Sándort.
2010. május 12. szerda 07:59 - Győry S. József
Hogy változott a melegek megítélése az elmúlt esztendőkben?

Két részre osztanám a válaszomat. Egyrészről van egy jogi aspektusa a melegek helyzetének, ugyanis nagy előrelépés történt a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetésével. Sokan azt gondolják, hogy a meleg párok társadalmi elfogadása megosztja a társadalmat, azonban egy felmérés szerint a megkérdezettek hatvannégy százaléka egyetért ezzel a kapcsolattal. Ez egy elég jó arány, s azt mutatja, hogy a társadalom a korábbi évekhez képest elfogadóbbá vált a melegekkel, és leszbikusokkal szemben.

A szervezetüknek a célja a hazánkban működő melegszervezetek összefogása. Miért van erre szükség?


Van még mit tenni a meleg és leszbikus párok jogi egyenlőségéért. A hosszú távú cél az, hogy a törvény előtt is egyelőek legyenek a meleg párok a nem meleg párokhoz hasonlóan. Ha összefogják a szervezeteket és kontrollálják a működésüket, akkor ez a cél könnyebben elérhető.

Mit értenek az egyenlő jogok alatt?


Olyan jogokat szeretnénk elérni, amivel a bejegyzett élettársi kapcsolat is jár. A meleg pároknak korábban nem volt meg a jogbiztonsága akár az öröklés, akár az egyik fél kórházba kerülése esetén. Számtalan hétköznapi életben felmerült probléma nem volt tisztázva, amelyek véleményünk szerint teljesen hétköznapi dolgok. Ezek a dolgok együtt járnak azzal, hogy két ember egymással él, ám ezek a meleg és leszbikus párok esetében nem voltak szabályozva.

Ha bármilyen változás következett volna be a kettőjük párkapcsolatában, akkor őket nem védte volna a törvény, például az öröklés terén. Az elkövetkezendő időben fontos lenne az örökbefogadás kérdését is tisztázni: itt nem feltétlenül arra gondolok, hogy egy meleg pár elárvult gyermeket fogadna örökbe, ami véleményünk szerint nem kizáró tényező, bár a társadalom részéről ez egy kevésbé elfogadható lehetőség. Ezzel szemben vannak olyan meleg párok, akik ez egyik fél biológiai gyerekét nevelik, ám ha a szülő meghal, akkor a másik fél nem tudja örökbe fogadni a gyermeket: a gyerek pedig érthető módon ragaszkodna a nevelőjéhez.

Tapasztalatuk szerint milyen atrocitások, megkülönböztetések érik a melegeket?

A munkahelyen, és az iskolában még mindig, számtalan hátrányos megkülönböztetés éri őket, így azokat, akik fiatalon megélik a melegségüket. Azonban nem szabad megfeledkezni a transznemű emberekről sem, akiknek nagyon sok nehézséget okozhat a nemük megváltoztatása. Arról ne is beszéljünk, hogy a hétköznapi beszédben a buziviccek is sértőek lehetnek. Ezen dolgok megváltoztatása egy hosszabb folyamat lesz, amihez a társadalom elfogadására, nyitottságára lesz szükség.

Ha már a fiataloknál tartunk: mi a véleménye az emós szubkultúrában megjelenő, akár megkövetelt divatmelegségről?

Ez nem a melegségről szól, hanem egy szubkultúráról. Ebben a kérdésben nem tudunk, és nem is szeretnénk nyilatkozni.

A politikai életben egy elég markáns jobbratolódás történt. Mire számítanak?


A Fidesz-KDNP részéről csak elejtett mondatokból tudunk következtetni arra, hogy ismét szabályozni kívánják a bejegyzett élettársi kapcsolatot. Azt gondoljuk, hogy ez a lépés nem lenne helyes, hiszen a párt képviselői nagyon sokszor az alkotmányra hivatkozva teszik ezeket a kijelentéseket. Pont a választás előtt mondta ki az Alkotmánybíróság egy KDNP-s beadványra, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat nem gyengíti a házasság intézményét, illetve nem konkurenciája annak.

Én azt gondolom, hogy ha a Fidesz-KDNP részéről bármi olyan lépés történik, ami csorbítaná ezt a jogi intézményt, akkor az nem vallana egy józan, megfontolt európai kormányzópártra. Jelenleg nyolcvan pár él bejegyzett élettársi kapcsolatban, nekik mindannyiuknak tönkretennék az életét. Habár konkrétumok még nincsenek, a párt felvetette, hogy ne anyakönyvvezető előtt, hanem közjegyző előtt lehessen megkötni a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

Ez szerintem hatalmas pénzkidobás lenne, hiszen egy teljesen új rendszert kellene létrehozni, például a közjegyzők informatikai hátterének a biztosítása miatt. Másfelől úgy vélem, hogy pont a párok méltóságát csorbítaná ez az intézkedés, amennyiben nem lehetne egy magyar állampolgárnak ünnepélyes keretek között az életét összekötni egy másik emberrel.

Mi a véleményük a kifejezetten hivalkodó homoszexuális, leszbikus, és transznemű emberekről?


Itt elsősorban a melegfelvonulásokra gondolok, hiszen sokan tolerálják a másokat egy olyan szintig, ami még nem lépi át a társadalom által meghúzott jóízlés határát.
Azt gondolom, hogy itt ismét a magyar társadalomnak kellene felnőnie ahhoz, hogy ne gondolkodjon így; számos más dolog ugyanúgy sérti az akár meleg, akár heteroszexuális embereknek az érzelmét.

Ilyen, ha valaki megdobál egy békés felvonulást, mindezt teszi egy párthoz jól köthető egyenruhában, vagy végigmasírozik az utcán embereket megfélemlítve. Ez szerintem sokkal nagyobb probléma, mint egy békés csoport felvonulása.

Látni kell, hogy két-három éve a felvonulás sokkal inkább egy szolidaritási menetté vált, nem csak a melegekért, hanem a szabad véleménynyilvánításért is. Hivalkodó melegekről beszélni úgy gondolom, hogy a társadalom szegénységi bizonyítványa.

Véleményük szerint miben kellene változnia a társadalomnak?


A változtatás azt is jelenti, hogy ez egy kikényszerített dolog. Ha a társadalom elég érett lesz, akkor saját maga fog változni, külső hatás nélkül. Ezt a változást az fogja mutatni, hogy nem lesznek hivalkodó melegekről, vagy felvonulásról kérdések. Ha ezekről a kérdésekről már nem tudunk beszélgetni, akkor fogom azt gondolni, hogy a társadalom elért egy olyan szintre, amit optimálisnak tartanánk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

novaklaszlo56
2010. május 15. 11:32
Én nem látom ennyire derűsen a helyzetet, ahogyan az interjúalany, de nagyon szeretném megérni, hogy a társadalom felismeri a saját, elemi érdekét, egyebek között a melegek teljes körű elfogadásában is. Ettől sajnos még elég messze vagyunk. Remélem, az új rezsim nem ront (sokat), még átmenetileg sem a társadalmunk, amúgy sem rózsás helyzetén. Bár, a feudális középkort idéző, és bizony az Alkotmányt is sarokba szorító tendenciák láttán nem tudom, mi alapján reménykedem ebben... Meg aztán, az egyébként sem nagy respektű alkotmány akár meg is változtatható, igaz, kedves KDNP? :(
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását