2024. május 3. - Tímea, Irma

Latin-Amerika első melegházassági törvénye

Mexikóvárosi meleg és leszbikus párok kértek tömegesen házasságkötési engedélyt helyi idő szerint csütörtökön, amikor életbe lépett Latin-Amerika első melegházassági törvénye.
2010. március 5. péntek 17:10 - HírExtra
Az első házasságokat legkésőbb tíz napon belül megtartják, miután végeztek a papírmunkával. A szövetségi területnek számító Mexikóváros törvényhozása decemberben fogadta el az első olyan törvényt, amely a homoszexuális pároknak kimondottan azonos jogokat biztosít, mint a heteroszexuálisoknak. A változtatás után a meleg házaspárok örökbe fogadhatnak gyerekeket, közösen vehetnek fel bankkölcsönt, öröklik egymás vagyonát és kedvezményezettjei egymás biztosítási kötvényeinek, vagyis olyan jogaik lehetnek, amelyektől az eddig engedélyezett élettársi viszony megfosztotta őket.

"Latin-Amerika számára ez nemcsak precedens, hanem követendő példa" - mondta egy 20 éves orvostanhallgató, aki március 12-én tervezi frigyre lépését barátjával.
A törvény egyelőre csak Mexikóváros lakóira vonatkozik, ugyanakkor az egyik mexikói szövetségi államban kötött házasságot az ország más államaiban is el kell ismerni. Ez idő szerint könnyű kijátszani a lakcímigazolás követelményét, mert a város bizonyítéknak elfogadja a telefon- vagy közüzemi számlát, még akkor is, ha eredetileg más a tulajdonos.

Jaime Cobian polgárjogi aktivista csütörtökön egy köteg szükséges okmánnyal - születési bizonyítvánnyal, személyi igazolvánnyal és lakcímigazolással - jelent meg Mexikóvárosban, hogy házassági engedélyt kérjen 16 meleg és leszbikus párnak olyan szövetségi államokból, amelyekre a törvény nem vonatkozik.

Polgárjogi aktivisták megpróbálják Mexikó többi államára is kiterjeszteni a törvény hatályát, a konzervatívok viszont el akarnak fogadtatni egy alkotmányreformot, amely kimondaná: más államok nem kötelesek jóváhagyni olyan házasságokat, amelyek nem egyeztethetők össze az ottani törvényekkel.

A szövetségi kormány a legfelsőbb bíróságon támadta meg a jogszabályt alkotmányos aggályokra hivatkozva, és a római katolikus egyház is heves ellenzője a törvénynek a gyerekek örökbefogadása miatt.

Latin-Amerikában először egy argentin pár kötött házasságot még decemberben. Az argentin alkotmány nem tér ki arra, hogy a házasság egy nő és egy férfi köteléke-e, a gyakorlatban a tartományokra bízza a frigyek engedélyezését. Az eltérő értelmezések miatt a kérdést jelenleg az ország legfelsőbb bírósága tanulmányozza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását