2024. május 17. - Paszkál

Világsztárok lépnek fel az Operában

Számos világsztárt lát vendégül az elkövetkező egy évben a fővárosi operaház: az idei évadzáró operagálára például Budapestre érkezik Thomas Hampson bariton, a 2011-es Májusünnepen pedig Renée Fleming szoprán is színpadra lép.
2010. május 11. kedd 18:11 - HírExtra
Mint arra Fischer Ádám - a nevét nemrégiben Magyar Állami Operaház Budapestre (röviden: Opera Budapest) változtató - dalszínház következő évadát beharangozó keddi sajtótájékoztatón rámutatott, az ünnep jó alkalom a sztárok meghívására, de a magyar és külföldi meghatározást most már el kell felejteni, az operapiac nemzetközi. Az Otellóban például Desdemonaként Rost Andrea mutatkozik be, a címszerepben Vlagyimir Galuzine, Jago alakjában pedig a mostani Májusünnepen nagy sikert arató Lado Ataneli hallható - sorolta az operaház vezető karmestere.

Kovalik Balázs művészeti igazgató az igényeket és a lehetőségeket vette számba. Mint mondta, még mindig csak egy cipőjük van, amibe lehetetlen két lábat beszorítani, az előadásszám, a repertoár csak súlyos művészi megalkuvások árán lenne növelhető. Nem ezt az utat járják, inkább "megpróbálják forgatni a vagyont". Egyes előadásokat pihentetnek, ilyen lesz a Don Carlos, másokat elővesznek, felfrissítenek, erre példa az Otello, illetve a Macbeth, amelynek kölcsön díszleteit vissza kellett adni, így Horgas Péter készít Szinetár Miklós friss rendezése számára új színpadképet. Macbeth Alexandru Agache, Lady Macbeth Lukács Gyöngyi lesz.

Kovalik Balázs kiemelte: a bemutatók és repertoár-előadások arányának kialakítását nem segíti az egy játszóhely, bár a dalszínház keresi a partnereket. Az év 365 napjából 60 a nyári szünet, ki kell adni a hétfői pihenő- és az ünnepnapokat is, a fennmaradó 225 játszónapra "zsúfolhatják be" a 2010-11-es évadra kitűzött 316 opera- és balettelőadást.

Így is 10 bemutatóval várja a publikumot a Magyar Állami Operaház Budapest. Kiemelt helyet kap az Erkel-jubileum, a zeneszerző születésének 200. évfordulója: november 7-én, Erkel születésnapján mutatják be a Bánk bánt a neves olasz színházi szakember, Césare Lievi rendezésében. Fischer Ádám elmondta, hogy az MTA Zenetudományi Intézetének új, kritikai kiadása alapján készülnek a premierre, bár a szöveg mindenképp korszerűsítésre szorul - ezt a munkát Térey János végzi.

A Liszt-emlékévben, a 2011-es Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködve tartják Fekete Gyula Excelsior! című operájának ősbemutatóját, a darabot Gothár Péter állítja színpadra.
Kortárs magyar zenét azonban már októberben hallhat a közönség, színre viszik Márta István Csodálatos mobilvilág című operáját. Mint azt a zeneszerző - az Új Színház igazgatója - elárulta, a produkciót előkészítve sok sms-t váltottak, a téma is ez: az élet szoros tartozékává vált mobiltelefon és az ember kapcsolata.

Az olasz operatradíciót az évad első premierjén Arrigo Boito műve, a Faust-legendát feldolgozó Mefistofele képviseli, Kovalik Balázs rendezésében.

A repertoáron lévő Mozart-operák mellett a következő szezonban bemutatják a zeneszerző tizenéves korában írt pásztorjátékát, az Ascanio Albában című operát. Fischer Ádám hozzátette: december elején Mozart Requiemjét is vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara élén az Ybl-palotában. Mint megjegyezte, az 1791. december 5-én elhunyt komponista következő kerek évfordulójára, 2016-ra teljes Mozart-hetet tervez Budapesten.

Az előzetes tervekkel ellentétben az ősszel induló évadban nem kerülhet színre Luigi Nono Türelmetlenség (Intolleranza) című alkotása a fölkért rendező, Christoph Schliegensief betegsége miatt. Helyette új rendezésben - Kovalik Balázs színrevitelében - és Fischer Ádám vezényletével A bolygó hollandit adják.

A Wagner-muzsika hívei még egy premiert kapnak: a Lohengrin a 2011-es Budapesti Wagner-napok keretében, a Művészetek Palotája és az Opera Budapest közös produkciójaként a Bartók Béla Hangversenyteremben Marton László rendezésében kerül színre.

A Magyar Nemzeti Balett két újdonsággal készül a következő szezonra: A rosszul őrzött lánnyal, amelynek koreográfiáját a világhírű Sir Frederick Ashton, a londoni Royal Ballet alapítója készítette, valamint egy ősbemutatóval, A vágy villamosával, amelyet Venekei Marianna Dés László zenéjére koreografál.

Szeptemberben évadnyitó Mahler-koncertet adnak, és újra megrendezik a Világsztárok Balettgálát, majd novemberben, a Bánk bán premier előestéjén Erkel-gálára válthatnak jegyet a nézők.

A Pozsonyi Opera idén februári vendégszereplésének viszonzásaként az operaház társulata 2011. január 8-án Pozsonyban adja elő a Kovalik rendezte Händel-operát, a Xerxést.
A Budapesten tavaly októberben megrendezett Opera Europa Nemzetközi Konferencia nyomán a RESEO, az operaházak oktatási részlegeit tömörítő szervezet azt tervezi, hogy 2011-es őszi konferenciáját Budapesten tartja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását