2024. május 21. - Konstantin

Matolcsi: a monetáris tanács mondjon le!

A leendő Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere elégedetlen minden, az állami hatáskörbe eső szabályozó pénzügyi intézmény munkájával.
2010. május 11. kedd 08:30 - HírExtra
A leendő Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere elégedetlen minden, az állami hatáskörbe eső szabályozó pénzügyi intézmény munkájával; a Népszabadságban megjelent interjúban Matolcsy György beszélt arról is, hogy informálisan folyamatosan tárgyalnak az IMF és az EU képviselőivel a magyar hiánycélról. Matolcsyutóbbi kapcsán elmondta, a két szervezet várja az új gazdaságpolitikát, és ha az hitelesen mutatja be a valódi helyzetet és ahhoz igazítottan tesz lépéseket, akkor az eredmény pozitív lesz. A szakember úgy véli, a korábbi 4,5-6,5 százalékos sáv szűkebb lesz, öt és hat százalék közötti sávon belül állapodhatnak majd meg.

A leendő tárcavezető beszélt a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete munkájáról is. Az interjúban elmondta, a jegybanki célok közötti arányok 2008 októberétől borultak fel, egyedül az infláció elleni küzdelmet tartották szem előtt, és el is vesztették a csatát. "Az MNB súlyos szakmai hibákat vétett, és úgy tűnik, ezekből nem tanult" - fogalmazott, hozzátéve, hogy megjegyzése a nemzeti bank vezetési struktúrájára vonatkozott, mint mondta, a monetáris politikát nem egyedül Simor András irányítja.

Matolcsy úgy gondolja, hogy a monetáris tanács tagjainak az elmúlt másfél évben történtek miatt le kellene mondaniuk.

Arra a kérdésre, hogy a PSZÁF munkájával elégedett-e, Matolcsy György úgy válaszolt, "elégedetlen vagyok minden, az állami hatókörbe eső szabályozó pénzügyi intézmény munkájával. Persze rossz kormányzati politikát nehéz jó pénzügyi szabályozással kiszolgálni".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását