2024. április 29. - Péter

Nyilvános nyilvánvalóságok

"A miniszterelnök és a nemzeti együttműködés rendszerének a sajtóhoz, a nyilvánossághoz való viszonyát is teljesen új alapokra kell helyezni" - mondta Szijjártó Péter tegnap a köztévében. Nyilvánvalóan fog ez menni.
2010. május 7. péntek 12:01 - Nagy András
„Nyilvánvalóan a leendő miniszterelnök majd megpróbál megfelelni a lehető legtöbb felkérésnek és meghívásnak, csak hát az a munka, amit ő végezni fog, tehát egy új rendszernek a felépítése, az rendkívül sok időt, energiát és munkát követel. Tehát nyilvánvalóan erősíteni kellett a miniszterelnök nyilvánossághoz való viszonyán” – válaszolta Szijjártó Péter csütörtökön az MTV reggeli műsorában ülve fél hét után hét perccel a műsor vezetőjének azon kérdésére, miért válik belőle Orbán Viktor személyes szóvivője.

Hogy aztán egy minutummal háromnegyed hét előtt egy másik kérdésre, mi szerint miért akarták, hogy a három ellenzéki párt összesen egy parlamenti alelnököt adjon a Háznak, már azt mondja: „a parlamenti képviselők létszámát is mintegy a felére szeretnénk csökkenteni”.

Meg azt: „a parlamenti arányok világosak, kétharmados parlamenti felhatalmazással rendelkezik a választópolgárok akaratából a Fidesz-KDNP frakciószövetség, és egyharmados támogatottsággal a parlamentben a jelenlegi ellenzék. (…) Az, hogy az ellenzék ezt nem volt képes elfogadni, és háromról ötre emeltette a parlamenti alelnökök számát, ezzel mintegy olyan százmillió forintos pluszkiadást okoztak az állampolgároknak, ezzel majd számoljanak el ők.”

Mikor pedig a műsorvezető emlékeztette, hogy az öt alelnökös verziót végül is Harrach Péter, a Fidesszel szövetséges KDNP frakcióvezetője terjesztette elő, Szijjártó kijelentette: „egyértelmű volt, hogy az ellenzéki pártok ezt (mármint a Fidesz-KDNP eredeti javaslatát – a szerk.) nem tudják elfogadni. Mi pedig természetesen a kompromisszumokba bele kell, hogy menjünk, hiszen a kétharmados felhatalmazás az nem azt jelenti, hogy az emberek kétharmadát kell képviselni, hanem a háromharmadát.”

Tehát

Most pedig mink, egyszerű újságírók mondanánk egy-két nyilvánvalóságot. Először is, nyilvánvaló, hogy az Országgyűlés jelen pillanatban 386 főből és öt külön frakcióból áll. Éppen annyiból, mint az előző négy évben, szó sincs tehát "emeltetésről". Nyilvánvaló az is, hogy egész eddig nem a parlamenti mandátumarány, hanem a képviselőcsoportok mennyisége döntött az alelnökök számáról, hiszen minden párt adhatott egyet, amely rendelkezett frakcióval.

Nyilvánvaló továbbá, hogy a Fidesz és KDNP, a „a választópolgárok akaratából” szerzett kétharmados többsége birtokában - ha ez valóban fontos lett volna néki - megakadályozhatta volna, hogy az ellenzék, élén a szocialistákkal, újabb százmillió forintot vegyen ki a magyarok zsebéből, megkárosítva ezzel az emberek háromharmadát. Nyilvánvalóan nem tette, sőt, aki ezt a kis apróságot megosztotta a nagyérdeművel, az nem Szijjártó Péter, hanem Süveges Gergő volt.

„A miniszterelnök és a nemzeti együttműködés rendszerének a sajtóhoz, a nyilvánossághoz való viszonyát is teljesen új alapokra kell helyezni” – mondta még Orbán Viktor személyes szóvivője tegnap reggel a köztévében, néhány perccel a fentiek előtt, az interjú elején.

Nyilvánvalóan fog ez menni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását