2024. április 26. - Ervin

Amerikai-magyar konferencia a romák integrációjáról

Az európai roma kisebbség integrációjáról, a problémák megoldási lehetőségeiről rendeztek amerikai és magyar szakértők részvételével szimpóziumot csütörtökön a New York-i főkonzulátuson. A szimpóziumon több mint százan, diplomaták, kutatók, szakértők és jogvédők vettek részt.
2010. május 7. péntek 09:41 - HírExtra
A konferencia ötletadója, Polgár Viktor főkonzul az MTI-nek elmondta: az amerikai sajtóban néhány hónapja több cikk is megjelent a magyarországi romák helyzetéről, és úgy gondolta, célszerű lenne egy tanácskozást tartani arról, hogy a romák ügye nem csak Magyarországot vagy a bűnözést érinti, általánosabb kérdésről van szó.

Daniel Nadel, a külügyminisztérium tisztviselője elmondta: Hillary Clinton külügyminiszter üdvözölte a szimpózium megrendezését. Kifejtette, hogy az Obama-kormány kiemelt külpolitikai céljai közé sorolja a roma kérdés megoldásának támogatását. Elmondta: Washington számos eszközzel, nyilvános és bizalmas diplomáciával, a külföldi látogatók programján keresztül, kormányzati szervezeteknek nyújtott támogatással és képzéssel is segíteni akarja az ügyet.

A Foreign Policy Association kutatóintézettel és az Arthur Schneier rabbi vezette Lelkiismeret Felhívása Alapítvánnyal együttműködésben szervezett szimpózium két magyar vendége Szalai Júlia, a Közép-európai Egyetem kutatója és Csongor Anna, az Autonómia Alapítvány igazgatója volt.

Szalai Júlia szociológus az MTI-nek kifejtette: fontos, hogy az amerikai külügyminisztérium "részletekbe menően komolyan veszi, hogy mi történik ma a régiónkban a romák kérdésével". Hangsúlyozta: csak egy integratív megoldással lehet eredményt elérni.

Csongor Anna kiemelte: a Harlem Children's Zone integrációs program magánkezdeményezésként indult, magánadományokból finanszírozták, sikeressége keltette fel a politika érdeklődését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását