2024. április 30. - Katalin, Kitti

19 bizottsága lesz az új parlamentnek

Az új parlamentben várhatóan 19 állandó bizottság működik majd, a jelenlegiek mellett újként jön létre a fogyasztóvédelmi testület. Az ellenzéki vezetésű bizottsági elnöki posztok elosztása miatt tárgyalási szünetet rendeltek el az ülésen.
2010. május 7. péntek 10:25 - HírExtra
A törvényhozás május 14-re tervezett alakuló ülését előkészítő pénteki egyeztetésen a Fidesz a jelenleg létező 18 testület mellé indítványozta a fenntartható fejlődés bizottságának megalakítását, de ettől az ellenzék kérésére elállt, majd - utóbbi indítványára - megegyezés született egy, a fogyasztóvédelemmel foglalkozó új testület létrehozásáról.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt indítványozta, hogy a jövőben 19 állandó bizottsága legyen az Országgyűlésnek, hatnál - az ifjúsági és szociális, a költségvetési, a foglalkoztatási és munkaügyi, a környezet- és klímavédelmi, a nemzetbiztonsági és a fenntartható fejlődés bizottságban - adjon elnököt az ellenzék, a kormánypártoknak 23, az ellenzék pedig 14 alelnöki helye legyen.

Az ellenzéki pártok alapvetően elfogadhatónak nevezték a struktúrát, de kezdeményezték, hogy a fenntartható fejlődés bizottság ne jöjjön létre, helyette álljon fel a fogyasztóvédelmi bizottság ellenzéki elnökkel, és a környezetvédelmi testületet hívják fenntartható fejlődés bizottságának. A Fidesz végül azt javasolta: legyen 16 ellenzéki alelnök.

Szerdai egyeztetésükön már elfogadták a frakciók képviselői, hogy házelnök mellett öt alelnöke legyen az Országgyűlésnek, három kormánypárti és két ellenzéki; megállapodtak abban is, hogy tíz jegyzővel működik ezentúl a Ház, amelyből ötöt a kormánypárt ad, két-két jegyzője lesz az MSZP-nek és a Jobbiknak, egy pedig az LMP-nek.

Vita


Nem tudtak megegyezni az ellenzéki pártok az egymás között felosztható parlamenti bizottsági elnöki és alelnöki posztok arányáról az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő pénteki egyeztetésen. Az MSZP szerint a külügyi bizottságot is az ellenzéknek kell vezetnie.

A Fidesz által felkínált hat bizottsági elnöki poszt és a várhatón 16 alelnöki hely egymás között felosztható arányáról nem tudott megegyezni az MSZP, a Jobbik és az LMP. A tervek szerint az ellenzék vezethetné az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási; a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki; a foglalkoztatási és munkaügyi; a fenntartható fejlődés; a nemzetbiztonsági; a fogyasztóvédelmi bizottságokat.

Az MSZP 3:2:1, az LMP 2:2:2 arányban osztaná fel a három párt között az elnöki posztok számát; a Jobbik a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját szeretné megkapni.

Nyitott kérdés a külügyi és határon túli magyarok bizottságának ügye: az MSZP szerint azt elvi okok, a kormányzat ellenőrzése miatt továbbra is az ellenzéknek kell vezetnie, a Fidesz azonban ehelyett az ellenzéknek felkínált egy alelnöki posztot még eggyel megtoldaná.

Az MSZP továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a parlament külügyi bizottságának elnöke ellenzéki politikus legyen - szögezte le Mesterházy Attila az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő pénteki egyeztetés után újságíróknak.

A szocialista frakcióvezető azt mondta: ebben a kérdésben tartalmi vita van az MSZP és a Fidesz között. Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a hétfői frakcióülésen alakítják ki az álláspontjukat a bizottsági posztokról, így arról is, elfogadják-e az LMP javaslatát, miszerint minden ellenzéki párt két elnöki tisztséget kapjon.

Az LMP ragaszkodik ahhoz, hogy az ellenzéknek felajánlott hatból két bizottsági elnöki helyet kapjon - mondta az új összetételű Országgyűlés alakuló ülését előkészítő pénteki megbeszélést követően Jávor Benedek újságíróknak. Az LMP szóvivője közölte, hogy pártjuk a fenntartható fejlődés és az újonnan létrehozandó fogyasztóvédelmi bizottság elnöki posztját szeretné megkapni.

A Jobbik örül annak, hogy a jelenlegi állás szerint két bizottsági elnöki és hat alelnöki posztot kap - mondta az új összetételű Országgyűlés alakuló ülését előkészítő pénteki megbeszélést követően Vona Gábor újságíróknak.

A pártelnök közölte, hogy a Jobbik korábban a külügyi, illetve a költségvetési és pénzügyi bizottság elnöki posztját szerette volna megkapni, de mérlegelés után úgy döntöttek, hogy a külügyi helyett a nemzetbiztonsági bizottságot vezetnék.

Lázár János szerint a Fidesz korrekt ajánlatot tett az ellenzéknek a 19 bizottság 6 elnöki és 15-16 alelnöki posztjával. A Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő pénteki egyeztetés után Budapesten újságíróknak azt mondta: az ajánlat szerint bizottságokban és a bizottsági tisztségviselők szintjén az ellenzéki jogok a választási eredményt meghaladó mértékben érvényesülnek.

Leszögezte: ezt a nemzeti együttműködés első lépésének tekintik, a megállapodásokat betartják és további megállapodásokra törekszenek.

Lázár János kiemelte: várhatóan 19 állandó bizottság jön létre, amelyből a tárgyalások eddigi állása szerint hatot vezet az ellenzék, és 15 vagy 16 alelnöki posztot kap a többi három párt. Szerinte ez korrekt ajánlat ebben a tárgyalási fordulóban.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását