2024. május 18. - Erik, Alexandra

Réthelyi Miklós: rendet kell tenni az egészségügyben

A kórházak pénzügyi helyzetének rendezését és a rezidensek helyzetének tisztázását jelölte meg elsődleges feladatai között Réthelyi Miklós, akit Orbán Viktor leendő miniszterelnök felkért a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának vezetésére. .
2010. május 3. hétfő 14:14 - HírExtra
Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben mutatta be leendő kormánya tagjait; Réthelyi Miklós az öt ágazatot - az egészségügy, a kultúra, az oktatás, a szociális és a sport területét - felölelő minisztérium vezetője lesz.

Réthelyi Miklós az eseményt követően újságíróknak úgy nyilatkozott, szeretnék az orvosok szakmai munkáját is "zavarmentessé" tenni.

Arra a kérdésre, hogy mennyi forrással gazdálkodna az új minisztérium, Réthelyi Miklós még nem tudott válaszolni. Mint mondta, tudatában van annak, hogy a források szűkösek, egy esetleges új költségvetés esetén sem több forrással kell számolni, inkább kevesebbel. A fejlesztések tervezése és megindoklása marad a tárcáknál, de a forrásokról már nem ő dönt - jegyezte meg.

A felkért miniszterjelölt szakmai munkáját a koordináció biztosításában és a stratégiai kérdésekben való részvételben jelölte meg, hozzátéve, hogy a különböző területek ismerőinek meghatározó szerepe lesz a kormányzati munkában, azonban a miniszteri felelősség az övé lesz.

Szoros együttműködés kell az önkormányzatokkal - hangsúlyozta, rámutatva arra, hogy az egészségügyi, az oktatási és a szociális terület is egy kicsit a helyhatóságokhoz is tartozik.
Általánosságban elmondta, hogy az egészségügyben és más ágazatban meglévő problémák valósak, és az új minisztérium nem "nem csukhatja be a szemét" ezek előtt a problémák előtt. A megoldási javaslatok készítése folyik, és ez a munka nem most kezdődött, munkacsoportokban már jó ideje dolgoznak.

Rendezett, áttekinthető egészségügy kell, ahol mindenki tudja, "mennyit ad hozzá", hogy az kerek egész legyen, vagyis, hogy a betegek megfelelő körülmények között gyógyuljanak.

Mint mondta, azon kell most dolgozni, hogy megtalálják az új minisztérium munkamódszerét, amiben mindenki szabadon végzi azt, amire felhatalmazást kapott; az érdemi döntések előkészítésén már dolgoznak.

Úgy fogalmazott, a legfőbb, hogy az embereket próbálják minden módon rávenni arra, hogy felelősek a sorsukért. A kormánynak szerinte úgy kell végeznie a munkáját, hogy bizalmat ébresszen az emberekben. "A kormány munkája egy szolgálat, és ha ezt a szolgálatot úgy tudjuk megjeleníteni, hogy ezt az emberek is észreveszik és együttműködnek, az a legfontosabb".

Arra a kérdésre, hogy mennyi időre vállalta ezt a feladatot, Réthelyi Miklós közölte, kész a ciklus végéig dolgozni. "Ez egy fantasztikus felkérés volt egy nagyon nehéz munkára" - fogalmazott.
Réthelyi Miklós elmondta még, az ágazatokhoz tartozó apparátusok valószínűleg maradnak mostani helyükön, azonban az még nem dőlt el, hogy a miniszter és környezete hova kerül.
A tárcavezető-jelölt kérdésre nem erősítette meg az államtitkárok személyét, mint mondta, erre nem kapott felhatalmazást.

Az MTI kérdésére válaszolva a leendő miniszter egyetértett azzal, hogy erősíteni kell a szakképzés szerepét, továbbá jó ötletnek tartotta a házi betegápolás állami keretek között történő oktatását - amelyet Magyarországon jelenleg csak a Magyar Vöröskereszt végez -, illetve a képzés állami akkreditációját is.

Ez a tárca a kormányzati munka kirakatában lesz - összegezte Réthelyi Miklós.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását