2024. április 24. - György

Impotencia a hivatalban

A túlzott bürokrácia egy olyan jelenség, ami az adófizetők pénzéből a több hivatalnokot „köteles” ok nélkül megfizetni, mint ami indokolt lenne. Az meg a hab a tortán, hogy nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
2010. május 3. hétfő 14:02 - Győry S. József
A fiú már nem érezte a világot. Azaz érezte, már amennyire a szédülés és állandó hányinger annak számít. Az éjszakai 906-os járat -talán az volt - ellenőrei viszont visszarántották a valóságba. "Hol a bérleted fiacskám?" Persze az már rég nem volt meg. Ugyanarra a sorsra jutott, mint az összes irata. Zaklatottan, mégis a sörtől megrészegülten botorkált hazáig.

Az ismerősöm elvesztette - vagy ellopták? - a személyigazolványát, egy hajnalig átmulatott, mámoros szombat estén. Ez nem lenne meglepő, unos-untalan bekövetkezhet ez a kellemetlen, mi több, idegesítő szituáció, lényegében bárkivel. A helyzet pikantériáját csak egy lánnyal hétfőre tervezett közös programjuk szolgáltatta, melynek keretében Bécsben kívántak eltölteni egy önfeledt, akár meghitt napot. De mit lehet tenni a vasárnapi, kissé macskajajos ébredés után?
A srácnak mindenképpen érvényes útlevélre, vagy személyigazolványra volt szüksége, ez azonban lehetetlen volt.

Ez vasárnap? Vagy egy másik nap? Mindegy. Meg kell próbálnom a lehetetlent. Megígértem Nórinak.


Vasárnap gyakorlatilag lehetetlen az ügyintézés. Barátom - nevezzük Azazelnek – felhívta a IX. kerület okmányirodáját, ahol bevallása szerint egy álomittas, mégis számára messianisztikusnak tetsző hang közölte, hogy a Pólus Centerben létezik egy vasárnap is nyitva tartó iroda.

Akkor sietnem kell! Ki tudja, hogy meddig van nyitva. De hol a Polus center? Basszus! Nem fogok odaérni!

Végül odaért, röpke órácska alatt, ami azért is sok, mivel Azazel az Astoria felé lakik. A helyszínen a jégpálya feletti erkélyes részen egy fehér ajtó mögött találta volna az ominózus hivatalt, azonban egy apró papiros megállásra késztette: ügyintézés csak a szombati napon van. Saját bevallása szerint berúgta volna a visszautasító ajtót, de józan eszére hallgatva nem tette. Talán jobban járt.

Mi az Istent tegyek? Megvan! Felhívom a belügyminisztériumot. Nekem ér ennyit a hétfő. A tudakozó segítségemre lehet benne. "Üdvözlöm, a Belügyminisztérium telefonszámát, kérem szépen, sürgős lenne!"  "Máris adom, kis türelmét kérném" – búgta a telefonba a cimborámnak egy roppant erotikus hang, aki készségesen megadta a türelmetlen fiatalembernek a kért telefonszámot.

Egyikünk sem érti még mindig, hogy a telefonos kisasszony miként bakizhatott ekkorát. A Belügyminisztérium helyett a Katasztrófavédelem számát kapta meg szegény Azazel barátom, bár annyiban jogos volt a telefonszám, hogy tényleg katasztrófa közeledett. Barátom nem hagyta annyiban, eszébe jutott a rendőrség. Számára logikusnak tűnt, hogy ebben az esetben a rend őrei lámpásként szolgálhatnak a bürokrácia sötét útvesztőjéből való kijutáshoz. A rendőrőrsön egy nagyon készséges fiatal rendőr tudtára adta, hogy nem áll módjukban segíteni, minden igazolvánnyal kapcsolatos problémával az okmányirodához kell fordulni. A Lurdy Házat tudta felajánlani alternatívaként.

Lurdy Ház! Amíg oda elérek, addig biztos, hogy már nem lesz nyitva. Mindegy, meg kell próbálnom. A francba, szomjas is vagyok. És mi az Istenért van ilyen átkozottul meleg?

A Lurdy Házban a mozi előtt áll egy információs pult, ami szegény barátomnak egy igazi, vízzel és pálmafákkal csábító oázisnak tetszett a forró sivatag pusztító homokjában. Sajnos a bájos szőke kishölgynek egy feladata volt Azazellel szemben: közölnie kellett vele, hogy az okmányiroda már hónapokkal ezelőtt átköltözött a Pólus Centerbe.

Mi van? Éppen onnan jöttem. De az már gáz, hogy a rendőrség sem tud semmi konkrétat. Sebaj! Itt egy internetkávézó. Most már én veszem kézbe az irányítást.


Megacélozott lélekkel kisbarátom bakancsával felcsattogott az üveggrádicson, és lehuppant egy matuzsálemi gép elé.

- Központi Okmányiroda 1134 Visegrádi u. 110-112. A honlap szerint ez vasárnap is nyitva van. Ez kell nekem! Háromnegyed óra, és az 1-es villamossal már ott is vagyok. Mindezt csak Nóriért! Nem baj, megéri.

Laza egy óra alatt meg is érkezett a kifejezetten lepukkadt helyen álló irodához, ahol szembesülnie kellett ismét egy gúnyos felirattal: kiderült, az iroda 14.00-ig volt nyitva, Azazel saját bevallása szerint 14.43-kor ért a helyszínre. Ennyi szenvedés után nem hagyhatta félbe a dolgot, egyik kezével vadul csöngetni kezdett, míg a másikkal tiszta erőből rángatta a hűvös, feladatát remekül ismerő és teljesítő vaskaput. Két takarító jött elő az éktelen lármára, akik ismertették a tényeket: hiába volt nyitva a mai nap az okmányiroda, hétvégén nem adhatnak ki semmilyen iratot, így egy ideiglenes személyigazolványt sem.

Nem baj, akkor is megpróbálok felszállni a buszra. Remélem, felengednek, de ha nem, akkor majd Nórival itthon töltünk el egy szép napot. Amint megcsináltatom a személyimet, én hívom el Bécsbe, a saját kontómra. Nem lesz itt semmi baj.


A Lány csak nézte a Azazelt, szemében a harag, a megvetés, és a sajnálat” édes hármasa” játszotta pusztító színjátékát. Hiába hívta fel őt a srác még a tegnapi nagy rohanása közben, őneki mégis egyedül kell elutaznia. Megcsóválta fejét, és közölte Azazellel: soha többé nem akarja őt látni. Felszállt a buszra, ami elindult. Azazel mozdulni sem tudott hosszú perceken keresztül, hiszen úgy érezte, valamit ott hagyott a buszon, amire fel sem szállhatott.

Kínjában engem hívott, majd ittunk. Én módjával, ő a sárga földig. Felmerült bennem a kérdés: mi van abban az esetben, ha valakinek komoly okkal, azonnal külföldre kell utaznia, de az okmányiroda „hétvége” indokkal nem tud kiállítani semmilyen iratot?

A napokban behatóan megvizsgáljuk az okmányirodák ezen hiányosságait.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását