2024. április 26. - Ervin

Saját magukat csapják be a vásárlók

Saját magukat csapják be a német fogyasztók, akik rendkívül fontosnak tartják ugyan a különböző élelmiszerek összetételére vonatkozó adatok feltüntetését, de túlnyomó többségük vásárláskor egyáltalán nem veszi figyelembe azokat.
2010. május 2. vasárnap 20:23 - HírExtra
Erről tanúskodott a münsteri táplálkozástudományi főiskola tanulmánya, amelyből a Der Spiegel internetes kiadásában vasárnap hozott nyilvánosságra részleteket.

A jelentésből kitűnt, hogy a német fogyasztók ragaszkodnak a legkülönbözőbb adatok, illetve értékek feltüntetéséhez, és általánosságban elégedettek is a szóban forgó "tájékoztatással". Arra azonban - kevés kivétellel - rá sem hederítenek, amikor az árut leemelik a polcról és beteszik a bevásárlókosárba.

Pedig a megkérdezett német fogyasztók hangsúlyozták, hogy - legalábbis elméletben - mindenekelőtt az élelmiszerek cukor-, illetve zsírtartalma érdekli őket, az üdítőitalok esetében pedig a cukortartalom feltüntetését tekintik elengedhetetlennek. Azt azonban többségük elismerte, hogy a vásárlásban végül mindez alig - vagy egyáltalán nem - befolyásolja, legfőképp azért nem, mert kevés az idejük. De sokan bevallották azt is, hogy - cukor- és zsírtartalom ide vagy oda - nem az eszükre, hanem a hasukra hallgatnak.

A tanulmányt készítő csoport vezetője, Holger Buxel professzor mindezek kapcsán a Der Spiegelnek úgy vélekedett: az élelmiszerek adatainak lehető legoptimálisabb feltüntetése sem eredményezné automatikusan azt, hogy a németek jóval egészségesebben étkeznének. A professzor szerint ennek oka, hogy az embereknek egyszerűen nem elég fejlett az "egészségtudata". Ennek megváltoztatása érdekében pedig nem elsősorban még több adatra, hanem még több felvilágosításra lenne szükség.

Szakértők ugyanakkor arra számítanak, hogy a tanulmány nyomán ismét fellángolhat a vita az élelmiszerek jellemzőinek megfelelő rendszeréről. A Der Spiegel az idézett szakértőket idézve arra mutatott rá: hatékonyabb lehetne az úgynevezett jelzőlámpa-rendszer, amelynek keretében piros, sárga, illetve zöld színekkel jeleznék, hogy mely élelmiszerek fogyasztása a legkevésbé vagy a leginkább ajánlatos.

Az említett rendszert jelenleg is vitatják az Európai Parlamentben, egyelőre azonban a Danone, a Coca-Cola és a Mars és a többi hasonló konszern tiltakozása miatt nem kapott zöld jelzést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását