2024. április 28. - Valéria

A Föld Napja van!

A Föld Napjához kapcsolódóan egyhetes fesztivált rendez a Fővárosi Állatkert. A rendezvény számos meglepetéssel, változatos programokkal vár kicsiket és nagyokat, egészen a hét végéig.
2010. április 22. csütörtök 07:21 - Páczai Tamás
Élhető bolygót!

A Föld Napja
A Föld Napját először 1970. április 22-én rendezték meg Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére. Az egyetemistából azóta az alternatív erőforrások világhírű szakértője lett, a Föld Napja pedig világméretű rendezvénnyé nőtte ki magát. A Földünk sorsáért aggódó szervezetek ezen a napon világszerte igyekeznek felhívni a társadalom figyelmét a Földünket fenyegető veszélyekre. Magyarországon 1990 óta ünneplejük meg a Föld Napját.
A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
Magyarországon 1990 óta, április 22-én ünnepeljük a Föld Napját. Budapesten és országszerte idén is számtalan rendezvénnyel készülnek a zöld szervezetek, önkormányzatok, civil egyesületek, mely során felhívják a figyelmet bolygónk egészségének fontosságára, a környezettudatos életmódra.

Így tesz a Fővárosi Állatkert is, mely egyhetes fesztivállal ünnepli a Föld Napját. A Föld Fesztivál az Állatkertben április 19-től 25-ig tart. Az egyhetes programsorozat voltaképpen a hagyományos Föld Napi rendezvények nagyszabású kibővítéseként fogható fel. A bolygónk, a környezet, a természet, illetve az élővilág védelméhez kapcsolódó érdekes programok megvalósításában a házigazda Állatkert mellett több más szervezet, köztük az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), a Magyar Turizmus ZRt., a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Vadvédelmi Világalap (WWF), a Természettudományi Múzeum és az Országos Meteorológiai Szolgálat is részt vesz.

Állati jó fesztivál

A programok jelentős része az egyhetes fesztivál valamennyi napján várja a látogatókat. A japánkerti pihe-puha gyepszőnyegen vitaminpiknikezhetnek az érdeklődők: a virágzó mandulafák tövében felállított sátorban almából, narancsból, vagy akár banánból facsart leveket szürcsölhetünk, de különféle zöldségek- például répa- leveit is megkóstolhatják az érdeklődők.


                                                                                           Fotók: Páczai Tamás

Természetesen az ifjó látogatókra is gondoltak a szervezők. Három különböző helyszínen kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a csöppségek, megtanulhatják a gyöngyfűzés, agyagformálás fortélyait, de rajztudásukat is csiszolhatják a rendezvényen. A "Dörmögő Játszóházban" pedig kiadhatják minden feles energiájukat a tomboló apróságok és szüleik.

Madárhangtotó

A Magyar Madártani Egyesület madárhangtotóval és madárvédelmi érdekességekkel várja a látogatókat. Talán szokatlan módon, de az idén az MME kampányol a rákosi vipera védelmében. Ez a kígyófaj hazánk egyik legveszélyeztetettebb állatfaja. Évtizedekkel ezelőtt a környező országokban is akadtak élőhelyei, mára azonban csak országunk területén maradt néhány képviselője. Az egyesület az állatkerti rendezvényen is igyekszik eloszlatni a kígyókkal szemben táplált ellenérzést, a tájékoztatás fontosságára hívják fel a figyelmet. A standnál a látogatók testközelből is találkozhatnak egy kígyóval (igaz, egy békés pitonnal, a rákosi vipera ugyanis mérgeskígyó), megsimogathatják azt.

A WWF állomáshelyén klímatudatos, energiatakarékos életforma tippeket kapnak a fesztiválozók, egy szobabiciklivel egybekötött generátor segítségével képet kaphatnak arról, mennyi emberi energiával lehet például egy tévét működtetni.



Útlevél

Aki a tudását, ismereteit szeretné kipróbálni, a „80 perc alatt a Föld körül” című vetélkedőn is részt vehet a hét valamennyi napján. Ennek során a bejárat közelében található rajthelyen kapnak egy "útlevelet", melybe a különböző állomáshelyeken pecséteket az aktuális feladatok teljesítése után. A legszorgalmasabbak (hét közben 8, a hét végén 14 pecsét szerezhető) a célállomáson újságokat, plakátokat, könyveket kapnak ajándékba.

Szombaton és vasárnap, azaz 24-én és 25-én a fenti programok továbbiakkal egészülnek ki. A Magyar Természettudományi Múzeum standjánál a rovargyűjteményből mutatnak be ízelítőt, a Csodák Palotája kihelyezett bemutatóhelyén érdekes kísérletekre kerül sor, sőt „láthatatlan” kiállítás is lesz.

Vasárnap színpadi programokra is sor kerül: a rendezvény központi színpadán zenés mesejátékok, óriásbábos előadások és más izgalmas programok lesznek, egytől egyig a környezet-, illetve a természetvédelem témakörében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását