2024. május 14. - Bonifác

Sötétbe borult a világ egy órára

Szombat este fél 9-kor a világ 125 országában - köztük Magyarországon is - mintegy négyezer településen, intézményben és háztartásban kialudtak a fények egy órára a klímavédelem és környezettudatosság jegyében.
2010. március 28. vasárnap 08:09 - HírExtra
A Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája elnevezésű kezdeményezéséhez idén minden eddiginél több település csatlakozott Magyarországon: a résztvevő települések száma a szervezet honlapja szerint 142, az intézményeké és vállalatoké 460 volt. A fővárosban elsötétült minden híd, a Parlament, a budai vár, a Citadella, a Hősök tere, a Vajdahunyad vára, a Nemzeti Múzeum, a Széchenyi fürdő és a Gellért szálló is.

Az akció honlapján látható országtérképet sűrű, többé-kevésbé egyenletes piros pontfelhő borította, jelezve a csatlakozó városok, falvak nagy számát. Köztük volt Baja, Békéscsaba, Csongrád, Debrecen, Dombóvár, Dunaújváros, Gyöngyös, Győr, Hódmezővásárhely, Jászberény, Kazincbarcika, Kecskemét, Keszthely, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Pécs, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Sopron, Szarvas, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg. A részt vevő intézmények sora iskoláktól és óvodáktól szállodákon, bankokon át vendéglátóhelyekig, alapítványokig tartott.

Az idén negyedszerre megszervezett akció keretében időzónák szerint egymást követve sötétültek el az nevezetes intézmények a manilai bevásárlóközponttól a berlini Brandenburgi kapun át a New York-i Empire State Buildinging. Lekapcsolták a sydneyi operaház, a pekingi Tiltott Város, a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifa, a párizsi Eiffel-torony, a londoni Big Ben és a római Colosseum díszkivilágítását is.

Az akcióban részt vettek Casablancában, Namíbiában és Tanzániában is - mondta el Greg Bourne, az WWF ausztráliai ügyvezető igazgatója.

"Így kívánjuk közölni a politikusaikkal, hogy nem adhatjuk fel a klímaváltozás elleni harcot" - mondta Debbie Champan, a WWF nagy-britanniai szervezetének szóvivője.
"A klímaváltozásra való felkészülés létfontosságú környezetünk és gyermekeink jövője védelmében" - mondta Gordon Brown brit kormányfő, amikor lekapcsolta a világítást a londoni Downi Street-i rezidenciájában.

Moszkvában sötétbe borult a Lomonoszov Állami Egyetem, a Luzsnyiki Stadion és az Ukrajna szálló. Moszkva előtt 40 orosz városban aludtak ki a fények, a távol-keleti Vlagyivosztok éttermeiben gyertyával világítottak.

Az akcióban részt vettek az antarktiszi Davis kutatóállomás tudósai is.
Az akciót az idén negyedszerre szervezte meg a Természetvédelmi Világalap (WWF), hogy felhívja a figyelmet a bolygónkat fenyegető klímaváltozás veszélyére. A 2007-ben Sydneyből indult kezdeményezéshez tavaly világszerte 88 ország közel 4 ezer városa csatlakozott. Magyarországon először 2008-ban szervezték meg a klímaakciót, akkor mindössze 4 település részvételével. Tavaly már 67 település és száznál több vállalat csatlakozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását