2024. április 29. - Péter

Egy főtitkár már kevés: fizessünk hármat!

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt tervezi, hogy nem egy, hanem három főtitkárt nevez ki a Lisszaboni Szerződés által az uniós külpolitika koordinálására előirányzott európai külügyi szolgálat élére, és elképzelhető, hogy az egyik magyar lesz - közölték kedden meg nem nevezett diplomáciai források.
2010. április 21. szerda 08:47 - HírExtra
Az eredeti koncepció szerint április végéig ki kell dolgozni a szolgálat végleges koncepcióját. Az intézménynél több ezer ember dolgozna Brüsszelben és a külföldi nagykövetségeken, egy teljhatalmú főtitkára volna, a brit nemzetiségű főképviselő jobbkeze.

Franciaország nem csinált titkot abból, hogy szeretné megszerezni a posztot, és rögtön ajánlotta Pierre Vimont-t, aki jelenleg washingtoni nagykövet, korábban pedig brüsszeli EU-nagykövete volt az országnak.

Ashton azonban a nyilatkozó források szerint meggondolta magát, mert főleg a kis EU-tagországoknak és az Európai Parlamentnek fenntartásai voltak a szolgálat szervezeti felépítésével kapcsolatban.

Ashton azt szeretné, ha a szervezetet egy "triumvirátus" vezetné. Mindenesetre a francia Vimont-nak jó esélye van az egyik főtitkári poszt megszerzésére. Ashton terve szerint egy másik főtitkári tisztséget az Európai Bizottság egy magas rangú funkcionáriusa töltene be, a harmadikat pedig - az egyensúly kedvéért - egy kelet-európai diplomata, "egy lengyel, vagy egy magyar" - közölte egy nyilatkozó.

A szolgálat felépítésének jóváhagyására az uniós külügyminiszterek hétfőn ülnek össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását