2024. május 14. - Bonifác

A régi kormány megrövidíti az újat

A Fidesz szerint az államháztartási hiány mértéke azt bizonyítja, hogy a költségvetés tele van trükkökkel, a jelenlegi kormány pedig kiüríti a kasszát a következő kabinet hivatalba lépéséig.
2010. április 14. szerda 16:37 - HírExtra
Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője ezt arra reagálva mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, hogy Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára közölte: május végére 719,4 milliárd forint államháztartási hiány várható, ami az éves deficit 81,9 százaléka.

Katona Tamás emlékeztetett arra: 2002-ben május végére az államháztartás hiánya az éves előirányzat 81 százaléka volt. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta: "lehet trükközni azokkal a kimutatásokkal, amelyekkel az államtitkár is próbálkozott", Katona Tamás azt azonban elfelejtette megemlíteni, hogy a kormányzás minősége és az ország állapota 2002-ben és 2010-ben "ég és föld" egymáshoz képest.

Szijjártó Péter szerint a PM sajtótájékoztatója alapján kijelenthető, hogy a kormány beismerte: rendkívül rossz helyzetben van az ország.

A "számok dinamikájából" az látszik, hogy mire az új kormány átveheti az ország irányítását, addigra a kassza teljes mértékben kiürülhet - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ha az államkassza kiürül, és a hiánynak szinte az egésze teljesül, azt nehéz másnak minősíteni, mint vészhelyzetnek.

Ilyen mélyről az országot gyorsan csak nagy nemzeti egység segítségével lehet kimozdítani - jelentette ki a fideszes politikus.

Arra a kérdésre, hogy van-e arra a Fidesznek vészforgatókönyve, ha az államkassza valóban kiürül, Szijjártó Péter úgy válaszolt: vészhelyzetben rendkívüli intézkedéseket kell hozni. El kell zárni azokat a csatornákat, amelyeken kifolyik a pénz az államkasszából, vagyis el kell zárni a korrupciós csatornákat, fel kell számolni a BKV-típusú szerződéskötéseket, és "villámgyorsan" vissza kell szerezni a jogellenesen kifizetett végkielégítéseket - sorolta a "tüneti kezeléseket", kiemelve, hogy mindemellett stratégiai intézkedésként be kell indítani a gazdasági növekedést. Kérdésre közölte, arról nem volt szó, hogy befagyasztanának állami beruházásokat.
A politikus szintén kérdésre azt mondta: az önkormányzatok helyzete tovább súlyosbítja a hiány mértékét.

Arra a felvetésre, miszerint előfordulhat-e az, hogy az új kormány megpróbálja növelni a hiánycélt, Szijjártó Péter közölte, először is abból kellene kiindulni, mekkora a hiány, hiszen jelenleg nehéz megmondani. Abban nincs vita, hogy a kormány által prognosztizált 3,8 százaléknál magasabb - jegyezte meg. "A következő kormánynak sokfajta célja lehet, de hiánycélja biztosan nem" - fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, miszerint Oszkó Péter pénzügyminiszter korábban arról beszélt, hogy a gazdasági élénkülés a második félévre várható, a Fidesz elnöki stábjának vezetője az új kormányra utalva megjegyezte: "Oszkó Péternek teljesen igaza van, a gazdasági fellendülés az év második felére várható".

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz beleszámolná-e az önkormányzatok, állami vállalatok hiányát is az adatokba, úgy válaszolt: szeretnének tiszta képet kapni, az ugyanis soha többé nem fordulhat elő, hogy más számokkal dolgozik a kabinet, mint amit mond az embereknek.

Szijjártó Péter a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalásokról összefüggésben szólt arról is, hogy az IMF-fel a kormányok tárgyalnak hivatalosan. Ezért az új kabinet megalakulása után nem lesz elvesztegetnivaló idő, tárgyalni kell az IMF-fel, hiszen a hitelszerződés megkötése óta megváltoztak a körülmények - mondta.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását