2024. május 19. - Ivó, Milán

Ki lesz a közszolgálati rádió elnöke?

Hatan vásárolták meg a határidő lejártáig, szerdáig a Magyar Rádió elnöki posztjára kiírt pályázat dokumentációját - tudta meg az MTI csütörtökön a közmédiumot felügyelő közalapítvány illetékesétől.
2010. április 15. csütörtök 20:04 - HírExtra
A rádióelnök az MTI megkeresésére elmondta: már márciusban jelezte, hogy kész indulni a pályázaton. Az pedig, hogy beadja-e végül a dokumentumot, attól függ, hogy lát-e esélyt az általa megkezdett szakmai munka folytatására.

Such György márciusban levélben jelezte a kuratóriumnak, nem él azzal a médiatörvény adta lehetőséggel, hogy pályázat nélkül hosszabbítsa meg elnöki megbízatását. Döntése indokaként az MTI-nek akkor azt mondta, hogy a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökségben nem volt konszenzus a jelöléséről, így a pályázat nélküli hosszabbítás lehetőségével nem kíván élni.

A másik aspiráns, Szayly József rádiós alelnök az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy elsősorban azért pályázott, mert úgy tartja: a jelenlegi médiaszabályozás tarthatatlan és korrekcióra szorul. Erre most azonban - mint mondta - "megteremtődni látszik" a politikai háttér. Úgy folytatta, "júniusban a kialakult helyzet ismeretében, Such Györggyel történt egyeztetés után, széleskörű támogatottság esetén" fog pályázatot beadni a posztra. A pályázat kiváltása egyelőre "az ambíció és a szándék jelzése volt." Hozzátette: ha a mostani elnök pályázatának beadása mellett dönt, akkor ő nem nyújtja be a sajátját. Ezt azzal indokolta, hogy a rádióelnökkel mindig is "sikeres és harmonikus" volt az együttműködésük.

Az MTI megkereste a most ügyvédként dolgozó Balogh Gábort, a volt rádiós rendezőt is, aki elmondta: már négy éve, az előző elnökválasztás idején is pályázott. Hozzátette: átvette ugyan a pályázati csomagot, ám még gondolkodik rajta, hogy elindul-e a megmérettetésen. Mint kifejtette, ma nincs olyan közmédium, amely maradéktalanul ellátná feladatát; így csak akkor érdemes nekivágni a pályázásnak, ha van esély a "valódi értelemben vett közszolgálatiság megteremtésére, és ez nemcsak a közmédiumok vezetőitől függ" - nyilatkozta.

Az MTI megkereste Heal Edinát, a Sláger rádió volt vezérigazgatóját, aki azonban nem kívánt nyilatkozni. A rádiós szakember 2009 decemberében vált meg a kereskedelmi rádiótól.
A Magyar Rádió elnöki posztjára kiírt pályázat benyújtási határideje június 30., a kiírás szerint a pályázatokról július 22-ig születik döntés. Az új elnök 2010. augusztus 1-jétől töltheti be a posztot négy évre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását